zondag 31 december 2017

Eindejaarsreview: Titelspanning nog voelbaar in drie grote competities

Nu de eerste seizoenshelft er op zit, is het tijd om terug te blikken op de eerste helft van dit seizoen in de grootste competities. De meeste competities hebben een duidelijke nummer èèn, terwijl er in de meeste competities ook een duidelijke hekkensluiter is. Toch zijn er ook competities die nog wijdopen liggen na de eerste helft van dit seizoen.

Lars Leeftink

Nederland


In Nederland leek PSV drie weken voor de winterstop met een grote voorsprong de eerste helft van het seizoen af te ronden. Voorafgaand aan de topper tegen Ajax stond PSV zelfs bijna tien punten voor op AZ en Ajax. Na de afstraffing in Amsterdam verspeelde PSV ook op bezoek bij Groningen punten, waardoor Ajax ondanks het ontslag van Keizer, Bergkamp en Spijkerman en alle gebeurtenissen omtrent Nouri maar vier punten achterstaat op de Eindhovenaren. AZ is voorlopig de knappe nummer drie met acht punten achterstand op PSV. Feyenoord kent na het sterke seizoen van vorig jaar een wisselvallig seizoen. Veel blessures achterin en minder productiviteit van de aanvallers zorgt voor een teleurstellende vijfde plaats voorlopig. 
Kijken we naar de rest van de top tien valt vooral de naam PEC Zwolle op. Een sterke eerste seizoenshelft van de trainerscarrière van van t Schip heeft geresulteerd in een knappe vierde plek boven bijvoorbeeld Feyenoord. Nog maar drie keer ging PEC Zwolle met een nederlaag van het veld af met Thomas, Namli, Saymak en Mokhtar als uitblinkers. Ook promovendus VVV-Venlo bevindt zich al het gehele seizoen onderin de top tien, wat vooral komt door het sterke seizoen van Leemans en een solide verdediging. 
In het rechte rijtje is Groningen de opvallende naam. Het publiek wordt in eigen huis niet vermaakt, er was de situatie Mahi/Veldwijk en ook de resultaten waren matig. Slechts vijf overwinningen en maar liefs acht nederlagen in de eerste seizoenshelft. Vooral de verdediging maakt een zwakke indruk bij de Groningers. Twee ploegen zijn de aansluiting met de rest van de Eredivisie kwijtgeraakt na achttien duels, ook al moet Sparta nog een duel inhalen tegen Vitesse. De Spartanen staan samen met Roda JC al vier punten achter op nummer zestien Twente, dat voorlopig op de eerste nacompetitie plek staat. 
Wat in de topscoorderslijst opvalt is dat de eerste echte spits pas op de vijfde plek staat. Berghuis en Lozano scoorden elf keer, van Ginkel vond tien keer het net terwijl spitsen Locadia, Sol en Matavz negen keer wisten te scoren. In de assistlijst is het de Braziliaan Neres die met negen doelpunten bovenaan staat, gevolgd door Ziyech met acht en de Jong/Kuwas met zeven. Drie Ajacieden dus in de top drie van deze lijst. 

Beste spelers van eerste seizoenshelft: 1: Ziyech, 2: Neres, 3:Lozano, 4: Berghuis, 5: Van Ginkel

Elftal van de eerste seizoenshelft: Padt, Arias, De Ligt, Mattheij, Dumfries, Van Ginkel, Ziyech, Thomas, Neres, Berghuis, Lozano 

Stand Eredivisie | Bron: SofaScore
In de Jupiler League zijn er na negentien speelrondes drie duidelijke titelfavorieten. Fortuna Sittard presteert dit seizoen buitengewoon goed en wist dit seizoen al 51 keer te scoren. NEC heeft een punt minder behaald dat Fortuna, maar heeft nog een wedstrijd tegoed om de eerste plek over te nemen. Jong Ajax volgt op twee punten van de ploeg uit Sittard. Verder in de top tien zijn vooral Jong PSV (4) en FC Oss (10) opvallende namen die het gehele seizoen al goed meedraaien in het linkerrijtje. 
Onderin is het, ondanks dat het niet mogelijk is om te degraderen dit jaar, ongekend spannend. De laatste plek wordt ingevuld door Jong FC Utrecht, dat nog redelijk aan het seizoen begon, maar sindsdien is ingestort. De beloften van Utrecht hebben zes punten achterstand op nummer negentien Jong AZ. Puntenverschil tussen de beloftes van AZ en de grote teleurstelling van dit seizoen Go Ahead Eagles bedraagt maar vier punten. Naast Go Ahead Eagles is ook Cambuur, dat hetzelfde aantal punten heeft en net zoals Go Ahead Eagles ook al zijn trainer ontslagen heeft, een teleurstelling dit jaar. 
De topscoorderslijst wordt voorlopig aangevoerd door Mart Liender, die zestien keer wist te scoren. Hendriks (13) en Cassierra (12) volgen op gepaste afstand van de Nederlander. De assistlijst word aangevoerd door Semedo. De Portugees van Fortuna Sittard tien doelpunten te creëren voor de koploper van de Jupiler League. Groeneveld (9) en Eiting (8) zitten de Portugees op de hielen. 

Best spelers van eerste seizoenshelft: 1: Hendriks, 2: Groeneveld, 3: Cassierra, 4: Semedo, 5: Schuurs

Elftal van de eerste seizoenshelft: Bednarek, Owusu, Dammers, Schuurs, Ospitalieri, Semedo, Eiting, Osman, Groeneveld, Cassierra, Hendriks

Stand Jupiler League | Bron: SofaScore

Engeland

In Engeland is er èèn team dat er bovenuit springt: Manchester city. De ploeg van Guardiola is na 21 speelrondes nog steeds ongeslagen en staat inmiddels veertien punten voor op nummer twee Chelsea. De rest van de klassieke top zes volgt op een nog grotere achterstand. Toch zijn deze posities voorlopig nog lang niet beslist. Alle teams in de top zes verspillen namelijk aardig wat punten dit jaar en wisselen bijna elk weekend van plek. De enige opvallende naam in de top tien is het verdedigend goed georganiseerde Burnley. De ploeg van Dyche scoort niet veel, maar krijgt er ook maar weinig tegen. Alleen Chelsea staat verdedigend minder doelpunten toe.
In het rechter rijtje is het nog een stuk spannender. Er zitten namelijk maar acht punten verschil tussen nummer elf en de nummer laatst Swansea. Swansea City, West Brom en West Ham zijn voorlopig de ploegen die op degraderen staat, maar er kan in 2018 nog veel gebeuren. Swansea, West Ham, West Brom, Crystal Palace (De Boer) en Everton (Koeman) ontsloegen dit seizoen al hun trainers en vonden snel vervangers, meestal oude bekende zoals Allardyce en Moyes.
De topscoorderslijst word aangevoerd door Harry Kane, topscoorder van 2017 in zowel Engeland als in Europa voor Messi met achttien goals. Salah kent eveneens een ongekend sterk seizoen en scoorde al zeventien keer, terwijl Sterling op gepast afstand op plek drie staat met dertien treffers. Aguero (12 goals voor Man City) en Rooney (10 goals voor Everton) maken de top vijf af. Qua assist lijdt De Bruyne met negen assist voor Silva en Sane met acht en Coutinho, Ramsey, Alli, Azpilicueta en Mahrez met zes assist.

Beste spelers van de eerste seizoenshelft: 1: Salah, 2: Kane, 3: De Bruyne, 4: Coutinho, 5: Sterling

Beste elftal van de eerste seizoenshelft: Pope, Alonso, Otamendi, Mustafi, Azpilicueta, Fernadinho, De Bruyne, Silva, Salah, Kane, Coutinho

Stand Premier League | Bron: SofaScore

Duitsland


In Duitsland lijkt de titel na zeventien speelrondes al wel beslist te zijn. Met 41 punten presteert Bayern nog niet eens fantastisch dit jaar (2G, 2V), maar toch is het gat ondanks een matige start gewoon elf punten met de nummer twee. Op deze tweede plek bevindt zich Schalke 04, een luxe vergeleken met de vorige jaren die de ploeg uit Gelsenkirchen mee heeft gemaakt. Maar de verschillen zijn erg klein in de top van de Bundesliga. Het gat vanaf plek twee met plek elf bedraagt namelijk maar zeven punten. Tien teams staan dus binnen zeven punten van elkaar. Meest opvallende naam in de top elf is promovendus Hannover 96. De start van de promovendus was spectaculair (stonden zelfs even in de top vijf) maar zakte richting de winterstop een beetje weg met wisselvallige resultaten. Toch is de elfde plek een fantastisch resultaat na zeventien wedstrijden. De meest rommelige eerste seizoenshelft is natuurlijk voor Dortmund. Na een ijzersterk begin van het seizoen leek Dortmund de dominantie van Bayern te kunnen doorbreken. Toen kwam er een grote dip onder leiding van Bosz en werd er acht wedstrijden niet gewonnen. Dortmund zakte naar de onderkant van de top tien en Bosz werd ontslagen. Daarna werd de eerste seizoenshelft met twee overwinningen goed afgesloten en moet Dortmund gaan voor plek twee in de Bundesliga.
In het rechter rijtje staan eigenlijk geen verrassingen. Alle teams die nu in de onderste regionen zitten waren daar van tevoren ook verwacht. Wat wel opvalt is het matige seizoen dat hekkensluiter Koln doormaakt. De geliefde trainer werd ongeslagen nadat er na vijftien wedstrijd nog niet gewonnen was, maar ook de wedstrijd daarna werd verloren. Pas in de zeventiende en laatste speelronde voor de winterstop pakte Koln zijn eerste overwinning. Toch is het gat naar de veilige plekken nog meer dan tien punten. Een bijna onmogelijk opgave lijkt het.
In de topscoorderslijst zijn de eerste twee namen niet verrassend. Lewandowski (15) en Aubameyang (13) stonden de afgelopen jaren al bovenaan deze lijst en dagen elkaar meestal uit. Toch kan Finnbogason met elf treffers goed meekomen met de Pool en de Gabonees. Uth en Volland volgen met negen doelpunten. Qua assist is er een duidelijk leider. Philipp Max (Augsburg) heeft al negen goals voorbereid en heeft drie assist voorsprong op Muller en Kimmich van Bayern. Havertz (Leverkusen) en Didavi (Wolfsburg) volgen met vijf assist. 

Beste spelers van de eerste seizoenshelft: 1: Aubameyang, 2: Finnbogason, 3: Lewandowski 4: Max, 5: Didavi

Elftal van de eerste seizoenshelft: Tschauner, Max, Gouweleeuw, Sane, Santos, Vidal, Didavi, Bailey, Aubameyang, Lewandowski, Hazard

Stand Bundesliga | Bron: SofaScore

Spanje


In Spanje is de koploper, Barcelona, geen opvallende lijstaanvoerder. Toch is vooral de voorsprong die Barcelona bij elkaar heeft gevoetbald na zeventien speelrondes opvallend te noemen. Met het vertrek van Neymar en de vroege blessure van vervanger Dembele is het vrij opvallend dat de voorsprong op nummer twee Atletico Madrid negen punten bedraagt. De Catalanen zijn zelf nog ongeslagen, maar nummer twee Atletico verloor zijn ongeslagen status ook pas in de laatste speelronde voor de winterstop tegen Espanyol. Probleem is dat Atletico veel moeite heeft met score en maar 25 doelpunten scoorden. Hierdoor ontstonden al zes gelijke spelen voor de tweede club uit Madrid. Waar is Real? Real bevindt zich met een speelronde minder gespeeld te hebben op de vierde plaats met veertien punten achterstand op rivaal Barcelona. Vooral de 1-4 nederlaag tijdens El Clasico in eigen huis was behoorlijk pijnlijk voor de Koninklijke, die al drie keer verloren in de competitie. Valencia staat knap op de derde plek en draait knap mee in de top vijf, net zoals dit gezegd kan worden van Sevilla. In het rechter rijtje valt op dat twee teams niet mee kunnen komen met de rest van de competitie. Zowel Las Palmas als Malaga heeft een achterstand van vier punten op de veilige zeventiende plek van Alaves. Twee ploegen die we na een sterke start ook gewoon weer terugzien in de rechterkant van de stand zijn Leganes en Real Betis. Beide teams stonden zelfs even in de top acht, maar zijn na een matig einde van de seizoenshelft weer weggezakt. 
De topscoorderslijst wordt dit jaar weer aangevoerd door Messi, die inmiddels vijftien treffers heeft gemaakt in zeventien duels. Aspas (Celta) volgt met elf doelpunten. Daarachter staan Suarez (Barcelona) en Zaza (Valencia) op tien doelpunten en Bakambu (Villarreal) op negen. De lijst van assists wordt aangevoerd door ex-Ajax target Pione Sisto. De vleugelaanvaller creerde al negen doelpunten en heeft drie assist voorsprong op Guardado (Real Betis), Fornals (Villarreal) en Messi (Barcelona), die er alle drie zes hebben. Wat opvalt is dat in beide lijsten de naam van Cristiano Ronaldo ontbreekt. De Portugees wist in twaalf duels maar vier keer te scoren en twee assist te geven. Net zoals Griezmann kent de aanvaller nog geen sterk seizoen in de Primera Division.

Beste speler van de eerste seizoenshelft: 1: Messi, 2: Aspas, 3: Sisto, 4: Rodrigo, 5: Suarez

Elftal van de eerste seizoenshelft: Ter Stegen, Alba, Laporte, Savic, Sergio Roberto, Parejo, Guardado, Fornals, Aspas, Messi, Sisto

Stand Primera Division | Bron: SofaScore

Italie

In de Serie A is het ongekend spannend. Twee ploegen hebben zich aan het einde van de eerste seizoenhelft weten los te wringen van de rest van de competitie, maar de verschillen zijn nog steeds erg klein. Napoli en Juventus hebben respectievelijk 48 en 47 punten en zijn zes punten los van Inter en de rest van de top zes (Roma. Lazio en Sampdoria). Vooral de nummer zes Sampdoria is een opvallende naam. De 'mooie dame'' ging goed mee met de top vijf, maar zakte net voor de winterstop een beetje weg, met als gevolg het moeten laten gaan van de top vijf.
In het rechter rijtje valt èèn naam op: AC Milan. De rode kant van Milan bevindt zich voorlopig op de elfde plek en heeft zestien punten achterstand op stadsgenoot Inter en 23 punten achterstand op Napoli. Dit resulteerde tot het ontslag van Montella en de aanstelling van Gattuso. Ondanks deze trainerswissel is de situatie er niet beter op geworden. Onderin is Benevento met vier punt mentaal gezien al gedegradeerd. De ploeg kende de slechtste start ooit in de top vijf competities en verloor zeventien van de negentien duels. De strijd om de andere twee degradatieplekken ligt nog wagenwijd open. 
De topscoorderslijst wordt aangevoerd door Icardi, die dit jaar voor Inter al zeventien keer wist te scoren. Immobile is de enige die een beetje bij kan blijven. De Italiaan wist zestien keer tot scoren te komen. Dybala (14 voor Juventus), Quagliarella (12 voor Sampdoria) en Mertens (10 voor Napoli) maken de top vijf af. Qua assists staat Candreva van Inter bovenaan met acht assist. Daarachter staat Immobile met zeven assist, gevolgd door Alberto (Lazio), Pjanic (Juventus), Mertens (Napoli) en Perisic (Inter) met zes assist. 

Beste speler van de eerste seizoenshelft: 1: Immobile, 2:  Icardi, 3: Mertens, 4: Quagliarella, 5: Dybala

Elftal van de eerste seizoenshelft: Strakosha, Sandro, Ceccherini, Astori, Kolarov, Pjanic, Birsa, Mertens, Immobile, Icardi, Quagliarella

Stand Serie A | Bron: SofaScore

Frankrijk 

In Frankrijk lijkt het zoals verwacht opnieuw het jaar te worden van PSG. In het begin van het seizoen konden een paar teams nog meekomen, maar inmiddels is het gat met de nummer twee en drie gegroeid tot negen punten. Achter de miljoenploeg uit Parijs zijn het Monaco en Lyon die voorlopig de CL-plekken in handen hebben. De gaten met de twee grootste uitdagers, Marseille en Nantes, bedraagt respectievelijk drie en acht punten voorsprong. De rest van de top tien is alleen Dijon (10de) een opvallende naam. Met zeven overwinningen presteerde Dijon verrassend goed. Opvallend is de opmars van Nice. Na een dramatische start van dit seizoen bezit de ploeg van Sneijder de zesde plek en kan het naar boven kijken richting de top vijf. 
In het rechter rijtje vinden we een paar teams die goed begonnen maar nu wegvallen. Caen stond op een gegeven moment zelfs bijna in de top vijf, maar staat na een paar slechte resultaten op de twaalfde plek. Saint-Etienne deed zelfs mee om de eerste plek, maar vind zich nu pas terug op plek zestien. Ook Bordeaux kende een goede start van dit seizoen, maar viel richting de winterstop met vier nederlagen achter elkaar weg richting de onderste plekken. Onderin is het nog ongekend spannend, maar de nummer laatst kan de rest van de competitie voorlopig niet bijhouden. Na zestien speelrondes stond Metz nog maar op vier punt. Na een gelijkspel en twee zeges is het gat wel een beetje gedicht, maar nog steeds bedraagt de achterstand zeven punten. 
De topscoorderslijst wordt aangevoerd door de Uruguayaan Cavani (19 goals). Falcao (15 voor Monaco) volgt als nummer twee, met Fekir en Diaz (Lyon) daarachter met dertien goals. De top vijf wordt afgemaakt door Neymar met elf goals. De Braziliaan leidt wel de assistlijst met negen assists, gevolgd door teamgenoot Mbappe (8), Thaunvin (zeven voor Marseille), Lienard (vijf voor Strasbourg) en Moutinho (vijf voor Monaco).

Beste spelers van de eerste seizoenshelft: 1: Neymar, 2: Cavani, 3: Mbappe, 4: Falcao, 5: Fekir

Elftal van de eerste seizoenshelft: Lopes, Alves, Kerbrat, Glik, Toure, Lienard, Fekir, Neymar, Cavani, Falcao, Mbappe

Stand Ligue 1 | Bron: SofaScore

Geen opmerkingen:

Een reactie posten