vrijdag 22 december 2017

Uitschakeling KNVB-Beker laatste druppel op bloedhete Ajax plaat voor Keizer

Afgelopen week was de laatste drukke voetbalweek van dit kalenderjaar. Er stonden bekerwedstrijden op het programma in Nederland, Italie, Engeland en Duitsland, daar waar er in Spanje en Frankrijk gewoon een speelronde in de competitie. Vooral woensdag was een spectaculaire avond, met de uitschakeling van Ajax en het ontslag van Keizer de dag daarop, de verrassende nederlaag van Manchester United bij Bristol City en nog veel meer spectakel.

Lars Leeftink

De voetbalweek begon met een bekeravond in Nederland, Engeland, Duitsland en Italie. Bijna alle uitslagen waren niet verrassend te noemen. Alle favorieten wisten zich voor de volgende ronde te plaatsen.
In Nederland wonnen PEC Zwolle, Cambuur en Willem II met gemak en wisten zij zich te plaatsen voor de volgende ronde van de KNVB Beker. PEC Zwolle won met 2-0 van NEC, Cambuur versloeg in Friesland bezoekers GVVV en Willem II versloeg RKC met 3-0 in een Brabantse derby.
In Italie wist Napoli wat moeizamer de volgende ronde van de Coppa Italia te halen. In Napels wist de ploeg van Mertens en co met 1-0 te winnen van Udinese dankzij een goal van Insigne. De kleine Italiaan scoorde de winnende twintig minuten voor tijd.
In de DFB Pokal werden er vier wedstrijden gespeeld dinsdag. Van de Bundesliga teams wisten Mainz 05 (3-1 tegen Stuttgart), Wolfsburg (0-2 tegen Nurnberg in extra tijd) en Schalke 04 (1-0 tegen Koln) zich te plaatsen. De andere ploeg die zich wist te plaatsen was Paderborn, dat met 1-0 wist te winne van Ingolstadt dankzij een goal van Zolinski.
In Engeland won Arsenal met 1-0 van West Ham United en wist het zich te plaatsen voor de halve finale van de Carabao Cup. Welbeck wist vlak voor rust het enige doelpunt te maken van de wedstrijd. De andere kwartfinale op dinsdag was de wedstrijd van de avond tussen Leicester City en Manchester City. Leicester Cit wist de vorige ronde overtuigende Liverpool uit te schakelen, daar waar Man City in Engeland nog niet verloren heeft dit seizoen. Dit zou na meer dan twee uur nog steeds zo zijn, ondanks dat daar penalty's voor nodig waren. Na 90 en 120 minuten stond het namelijk 1-1 dankzij goals van Silva en Vardy. Vooral de laatste goal, een penalty in de 97ste minuut, werd veel over gesproken. Mason leek gefopt te worden door Gray, die zich wel erg makkelijk liet vallen. De penalty werden uiteindelijk via de ABBA-regel genomen. Deze werden met 3-4 gewonnen doordat uitgerekend sterspelers Vardy en Mahrez de laatste twee penalty's niet wisten te benutten.

Leicester City - Manchester City | Bron: SofaScore
Op woensdag gingen de duels in de beker gewoon door. PSV had tegen VVV totaal geen moeite en won met 4-1, daar waar AZ in extremis een 2-1 achterstand tegen Fortuna wist om te keren tot een 2-4 overwinning. In minuut 89 stond het nog 2-1 voor Fortuna, maar dankzij goals van Weghorst, Jahanbakhsh en Garcia werd het uiteindelijk 2-4 voor de Alkmaarders. Toch was dit niet het grootste spektakelstuk. In Enschede wisten Twente en Ajax net zoals een paar weken geleden opnieuw te vermaken. Ajax controleerde ruim zeventig minuten de wedstrijd en was ook terecht op voorsprong gekomen dankzij een wereldgoal van Kluivert. Nadat Frenkie de Jong ziek het veld verliet voor Siem de Jong, stortte Ajax helemaal in. Dit resulteerde in veel kansen en uiteindelijk de 1-1 van Assaidi in de slotfase. Nadat op èèn of andere manier Ajax in de verlenging zijn kansen niet wist te benutten, moesten penalty's gaan beslissen. Ziyech schoot de bal naar de maan, Tighadouini zag zijn penalty gekeerd worden door Onana. Lang ging het gelijk op, totdat de Ligt de beslissende penalty slecht nam en zo Twente doorging naar de volgende ronde.

Twente - Ajax | Bron: SofaScore
In Engeland was het ook èèn en al spektakel. Chelsea was dertien minuten al op 1-0 gekomen dankzij een goal van Wilian, maar toch leek de wedstrijd naar extra tijd te gaan toen Gosling in de negentigste minuut de 1-1 maakte. Vlak na de aftrap ging Chelsea weer in de aanval en wist Morata de 2-1 binnen te schieten. Zo ging Chelsea door en ligt Bournemouth uit de Carabao Cup. Toch was dit niet de mooiste wedstrijd van de avond in Engeland. In Bristol wist Bristol City met 2-1 te winnen van het grote Manchester United. Lang was het een wedstrijd met een 0-0 stand, maar na vijftig minuten wist Bryan op schitterende wijze de 1-0 op het scorebord te zetten. De voorsprong duurde welgeteld zeven minuten, want toen scoorde Ibrahimovic via een vrije trap de 1-1 voor Man United. Toch ging het alsnog fout voor de ploeg van Mourinho, want in de 93ste minuut wist Smith alsnog de 2-1 te maken en Manchester United uit te schakelen.

Bristol City - Manchester United | Bron: SofaScore
In de Duitse DFB-Pokal waren er geen verrassingen te noteren. Leverkusen wist met 0-1 te winnen van Gladbach dankzij een goal van Bailey, Werder Bremen wist een spektakelstuk met 3-2 te winnen van Freiburg en Frankfurt won met 1-2 van Heidenheim. De topper tussen Bayern Munchen en Dortmund leek al vroeg beslist te zijn dankzij goals van Boateng en Muller in de eerste helft. Toch wist Dortmund de tweede helft zich te verbeteren en de aansluitingstreffer te forceren dankzij een goal van Yarmolenko. Dortmund kreeg nog een late kans om gelijk te maken, maar deze werd gemist. Zo ligt Dortmund dus uit de Champions League en uit de DFB-Pokal.

Bayern - Dortmund | Bron: SofaScore
In Italie wisten Atalanta (2-1 tegen Sassuolo) en Juventus (2-0 tegen Genoa) zich zonder al te veel moeite te plaatsen voor de volgende ronde. Toch was er in de derde wedstrijd van de avond een verrassing te noteren. AS Roma ging namelijk in eigen huis met 1-2 onderuit tegen Torino. De Silvestre en Edera wisten Torino zelfs op 0-2 te zetten na zeventig minuten. De late aansluitingstreffer van Schick bleek niet genoeg te zijn om ook nog een verlening af te dwingen. Zo valt de eerste grote naam af in de Coppa Italia.

Dan nog even naar Frankrijk, waar op woensdagavond een volledige speelronde in de Ligue 1 op het programma stond. Alle topteams wisten woensdagavond winnend door te komen. PSG wist in eigen huis met 3-1 te winnen van subtopper Caen. Cavani wist voor rust de score te openen, daar waar Mbappe en Berchiche de score na rust nog opschroefde naar 3-0. Santini wist vlak voor tijd nog een penalty te benutten, maar het bleef bij 3-1. Monaco wist zelf in eigen huis met 2-1 te winnen en zo in het spoor te blijven van de koplopers. Falcao en Keita wisten de doelpunten te maken voor de nummer twee uit Frankrijk. Ook Nantes (0-1 tegen Amiens), Marseille (3-1 tegen Troyes) en Lyon (1-2 tegen Toulouse) wisten hun wedstrijden te winnen.

Op donderdag werd de voetbalweek afgesloten zonder noemenswaardige uitslagen. Feyenoord won in de Kuip met 3-1 van Heracles Almelo mede dankzij twee goals van Steven Berghuis. Roda JC won met 0-1 vrij moeizaam op bezoek bij GVVV. Ondanks een rode kaart bleek de goal van Schahin, die de rode kaart ontving, genoeg te zijn om door te gaan naar de volgende ronde