maandag 15 januari 2018

Barcelona na misstap Manchester City enige ongeslagen team in grootste competities

Nadat we midweeks alleen maar bekervoetbal hadden gezien, was er dit weekend weer volop competitievoetbal. In Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk stond een volledige speelronde op het programma. terwijl ook het EK shorttrack verreden werd als voorbereiding op de Olympische Spelen begin februari.

Lars Leeftink

We beginnen in de Premier League, waar afgelopen weekend maar twee teams uit de top tien als winnaar uit de bus kwamen. Tottenham won met gemak van Everton (4-0), maar onder meer Chelsea en Arsenal gingen onderuit. Chelsea speelde in eigen huis doelpuntloos gelijk tegen Leicester City, daar waar Arsenal dit kalenderjaar nog steeds geen overwinning heeft geboekt en met 2-1 verloor van Bournemouth. Dankzij late goals van Wilson en Ibe wist Bournemouth een 0-1 achterstand om te toveren tot een 2-1 overwinning. De achterstand van Arsenal op de top vijf bedraagt nu vijf punten.
De meest opvallende uitslag kwam vanaf Anfield, waar de topper tussen Liverpool en Man City op het programma stond. Liverpool domineerde voor het merendeel van de wedstrijd, was feller in de duels, maar toch stond het 1-1 na 45 minuten. Chamberlain had Liverpool wel op 1-0 gezet, maar dankzij een inschattingsfout van Gomez wist Sane de 1-1 vlak voor rust binnen te schieten. In de tweede helft wist Liverpool dankzij wereldgoals van Firmino, Mane en Salah uit te lopen naar een 4-1 voorsprong binnen twintig minuten in de tweede helft. Via Bernardo en Gundogan kwam City in de 91ste minuut nog wel op 4-3, maar de eerste nederlaag van Man City dit seizoen is een feit. Geen evenaring van het ongeslagen record van Arsenal dus voor de ploeg van Guardiola.

Liverpool - Manchester City | Bron: SofaScore
In Spanje stond de negentiende speelronde van de Primera Division op het programma. De top drie wist zonder al te veel problemen zijn overwinning binnen te halen. Barcelona (2-4 bij Sociedad), Atletico (0-1 bij Eibar) en Valencia (1-2 bij Deportivo) liepen allemaal drie punten uit op Real Madrid, dat nog steeds op zijn eerste zege wacht van 2018. In eigen huis ging het opnieuw fout dit weekend. Villarreal wist de koninklijke al hun vierde nederlaag van deze competitie te bezorgen. Lang leek het op een 0-0 uit te lopen, totdat uitblinker Fornals met een lob in de 87ste minuut de overwinning wist binnen te slepen voor de nummer vijf van de Spaanse competitie. Villarreal staat nog maar èèn punt achter op Real, daar waar onder meer Sevilla en Eibar, die beide verloren afgelopen weekend, ook niet ver meer zijn.

Real Madrid - Villarreal | Bron: SofaScore
Ook begon de Bundesliga dit weekend weer na een korte winterstop. En net zoals in 2017 is het weer net zo onvoorspelbaar. Bayern won met 1-3 van Bayern en is op weg naar de zoveelste titel. Daarachter wonnen alleen Leipzig, Augsburg (1-0 van HSV) en Hannover 96 (3-2 van Mainz) van de teams in de top tien. Leverkusen ging dus onderuit tegen Bayern, terwijl Gladbach in de derby verloor van hekkensluiter Koln. Dankzij een late treffer van Terodde heeft Koln nu twee zeges op rij geboekt en is het zijn gat met de rest van de competitie aan het dichten.
De topper van dit weekend, Leipzig - Schalke 04, werd met 3-1 gewonnen door Red Bull Leipzig. Nadat Leipzig via Keita, volgend jaar spelend voor Liverpool, op 1-0 was gekomen, was het na rust Naldo die Schalke weer naast Leipzig bracht met nog een halfuur te gaan. Twintig minuten voor tijd liep Leipzig via Werner en Bruma uit naar een 3-1 overwinning. Leipzig staat voorlopig op de tweede plaats, maar de verschillen zijn ongekend klein met de rest van de top tien.

Leipzig - Schalke 04 | Bron; SofaScore
In Frankrijk vonden weinig verrassingen plaats. PSG, Marseille, Nice, Guingamp wisten allemaal zeges te bemachtigen afgelopen weekend. In de top tien ging Rennes, dat extreem uit vorm is, met 0-3 onderuit bij Marseille. De laatste drie wedstrijden gingen verloren voor de nummer 10 van de Franse competitie. Ook Nantes wist zijn wedstrijd niet te winnen. Tegen PSG ging de nummer vijf met 0-1 onderuit, maar niemand had het daar over na afloop van de wedstrijd. De scheidsrechter stal namelijk de show. Nadat hij per ongeluk omver was gelopen, trapte hij een speler na, waarna hij die speler zijn tweede gele kaart gaf. Een moment wat we waarschijnlijk niet zo snel meer zullen tegenkomen. En de scheidsrechter zelf waarschijnlijk ook niet.
Monaco, Lyon, Montpellier en Dijon speelden dit weekend gelijk en verloren dus ook twee punten. Dijon speelde tegen hekkensluiter Metz met 1-1 gelijk (Metz is nu als nummer twintig vier wedstrijden ongeslagen en begint het gat met de rest van de competitie te dichten), terwijl Lyon een goede reeks overwinningen ten einde zag komen door met 1-1 gelijk te spelen tegen laagvlieger Angers. De topper van dit weekend tussen Montpellier en Monaco eindigde in een teleurstellende 0-0.

Dan nog even het EK Shorttack, vooral belangrijk ter voorbereiding op de Olympische Spelen begin februari. Voor Sjinkie Knegt werd het een succesvol toernooi. Hij won goud op de 500, 1000 en 1500, terwijl hij ook het algemeen klassement met overmacht wist te winnen. Hij was ook onderdeel van de mannen relay die goud wisten te behalen (met verder Breeuwsma, de Laat en Visser).
Bij de vrouwen ging het wat minder soepel. Op de 1000 meter wist Schulting zilver te behalen, terwijl ze op de 3000 meter brons wist te pakken. Yara van Kerkhof wist op de 1500 meter keurig het zilver te pakken. De Italiaanse dames Fontana en Valceperina verdeelde zo'n beetje alle medailles bij de dames dit weekend.