dinsdag 19 juni 2018

WK 2018 Update #1: Eerste speelronde vol verrassingen en wereldgoals

Het WK voetbal is dan eindelijk begonnen. Vorige week donderdag openden Rusland en Saudi-Arabie het WK in Rusland, en na een week kunnen we concluderen dat het publiek qua vermaak niks tekort komt. Schitterende doelpunten, VAR-actie, opstootjes, blunders en verrassingen. Dit was de eerste speelronde tijdens de groepsfase van het WK.

Lars Leeftink

GROEP A: Rusland haalt uit, Uruguay met moeite langs Salah-loos Egypte

De stand in groep A na de eerste speelronde | Bron: SofaScore
In groep A waren het niet de uitslagen, maar de manier waarop deze uitslagen tot stand kwamen die opvielen. Rusland speelde in het openingsduel van dit WK tegen de zwakste broeder van deze groep, Saudi-Arabië. De Arabische ploeg was op het WK aanwezig dankzij Bert van Marwijk, maar die mocht vervolgens het karwei in Rusland niet afmaken. De Arabieren lijken er niet beter van geworden te zijn. Dankzij het optimistische positiespel van Saudi-Arabië kon Rusland, dat niet eens zo goed speelde, profiteren van slordigheden. Na de eerste 45 minuten stond het al 2-0 dankzij goals van Gazinskiy en Cheryshev, waarna het na rust alleen maar erger werd. Dankzij een goal van Dzyuba en twee wereldgoals van respectievelijk Cheryshev en Golovin in de slotfase eindigde het duel in een geflatteerde 5-0 voor het thuisland. De grootste concurrenten van Rusland kwamen tegen elkaar in actie en deden er lang over voordat er wat beslist was. Een kopgoal van Gimenez in de 89ste minuut zorgde er alsnog voor dat Uruguay, zij het terecht, met 0-1 won en samen met Rusland met drie punten begint aan het WK. Bij Egypte nam de trainer geen risico met sterspeler Salah, die tijdens de eerste wedstrijd niet in actie kwam.

GROEP B: Iran met veel geluk langs Marokko, Spanje en Portugal vermaken

De stand in groep B na de eerste speelronde | Bron: SofaScore
In groep B vond het meest spectaculaire duel van de eerste speelronde plaats. Portugal en Spanje wisten de kijkers en het publiek 90 minuten lang te vermaken met schitterend voetbal. Dankzij een penalty van Ronaldo en een blunder van De Gea stond Spanje, ondanks een goal van Diego Costa, met 2-1 achter na 45 minuten. De wedstrijd werd binnen het eerste kwartier van de tweede helft compleet omgedraaid. Eerst schoot Diego Costa in de juiste positie de 2-2 binnen, waarna Nacho schitterend binnen schoot. In de 88ste minuut wist Ronaldo zijn hattrick op schitterende wijze te voltooien met een heerlijke vrije trap. Het andere duel in deze groep, Marokko-Iran, was op de eerst twintig minuten na het compleet tegenovergestelde van deze wedstrijd. Dankzij een late eigen goal van Bouhaddaouz verloor Marokko zeer onverdiend en verrassend van Iran met 0-1. Iran leidt hierdoor Groep B

GROEP C: Frankrijk langs Australië dankzij VAR, Denemarken countert na zege

De stand in groep C na de eerste speelronde | Bron: SofaScore
In groep C vonden de meeste discutabele beslissingen plaats deze speelronde. Bij het duel tussen Frankrijk en Australië zorgde ze VAR zelfs voor de 2-1 zege van Frankrijk. Na een slechte eerst helft maakte de tweede helft veel goed. Er werden twee terechte penalty's toegekend, voor beide teams eerlijk verdeeld. Beide wisten deze penalty ook te benutten dankzij respectievelijk Griezmann en Jedinak. Waar de penalty voor Australië meer dan terecht was (bewuste handsbal Umtiti), was er bij de penalty van Frankrijk zelfs na ingrijpen van de VAR nog twijfel. Griezmann werd licht uit balans gebracht, waardoor het volgens de meeste mensen een terechte penalty is. De 2-1 van Frankrijk werd, tevens terecht, goedgekeurd. Het gelukkige schot van Pogba bleek net over de lijn te zijn. Bij het duel tussen Peru en Denemarken was het genieten geblazen. Het duel ging op en neer en werd gek genoeg beslist dankzij een counter van de Denen. Dankzij een goede pass van Sisto kon Eriksen in alle vrijheid Poulsen aanspelen, die vervolgens in de 59ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd wist te maken. Dit ondanks hevige pogingen van Peru aan het einde van de wedstrijd.

Groep D: Kroatië eenvoudig langs Senegal, Argentinië niet voorbij IJsland

De stand in groep D na de eerste speelronde | Bron: SofaScore
In groep D vond de eerste grote verrassing van het toernooi plaats. En dan gaat het niet om Kroatië, dat dankzij goals van Etebo (eigen goal) en Modric (penalty) eenvoudig met 2-0 wist te winnen van Nigeria. Nee, we hebben het over Argentinië, dat op volle oorlogsterkte niet langs het verdedigend ijzersterke IJsland wist te komen. Ondanks dat de score na een dominante start van de Argentijnen in de 19de minuut dankzij een wereldgoal van Aguero werd geopend, bleek dit niet genoeg te zijn. Amper vijf minuten later (23ste minuut) was het namelijk al 1-1 dankzij ex-Heerenveen speler Alfred Finnbogason. Hier zou het ondanks het enorme aantal kansen, vooral voor Messi, bij blijven. Hierdoor zij de duels tegen Nigeria en Kroatië dus essentieel voor de Argentijnen.

Groep E: Servië slecht Costa-Ricaanse muur, Brazilie begint met puntverlies

De stand in groep E na de eerste speelronde | Bron: SofaScore
Servië is de verrassende leider in Groep E na de eerste speelronde. De Serven deden zelf wat ze moesten doen en wonnen met 0-1 moeizaam van Costa Rica. Een heerlijke vrije trap van Kolarov na iets minder dan een uur spelen bleek genoeg te zijn om de drie punten over de streep te trekken. Even later speelde favoriet Brazilie verrassend met 1-1 gelijk tegen Zwitserland. Dankzij een wereldgoal van Coutinho leek Brazilie net zoals Servië op weg naar een 1-0 zege. Daar dacht Zuber anders over, want na 50 minuten wist hij uit het niets de 1- te maken met een harde kopbal. Hierdoor kan Brazilie net zoals Argentinië meteen aan de bak in de groepsfase.

Groep F: Mexico zorgt dankzij Lozano voor grote verrassing, Zweden wint bizar slecht duel

De stand in groep F na de eerste speelronde | Bron: SofaScore
Duitsland is slecht begonnen aan het WK voetbal in Rusland. Dankzij PSV''er Hirving Lozano wist Mexico met 1-0 de regerend wereldkampioen een valse start te bezorgen. De uiteindelijk beslissende goal viel na een half uur gespeeld te hebben. Een prachtige aanval werd afgerond door de Eredivisie-speler, die daarmee dus ook op het grote podium toeslaat. Duitsland had met nog veel meer onderuit kunnen gaan, maar het blijft uiteindelijk bij 0-1. Daarmee verliest Duitsland meteen van zijn grootste concurrent en mag het net zoals Argentinië en Brazilië meteen aan de slag in de groepsfase. In het andere duel van deze groep, Zweden - Zuid-Korea, was er niet veel te beleven. Deze wedstrijd mag bestempeld worden als het slechtste duel tot nu toe in de groepsfase, en de kans dat er een wedstrijd nog slechter gaat zijn is niet groot. Dankzij een terecht gegeven penalty, die benut werd door ex-Groningen speler Granqvist, won Zweden vrij moeizaam met 1-0 van Zuid-Korea. De Koreanen waren compleet onmachtig en tevens kwaliteitsarm.

Groep G: Belgie en Engeland dankzij Lukaku en Kane goed van start

De stand in groep G na de eerste speelronde | Bron: SofaScore
Zowel Belgie als Engeland zijn dankzij hun spits goed begonnen in groep G. Engeland won dankzij twee goals van Harry Kane zeer moeizaam met 1-2 van Tunesië. Het Afrikaanse land maakte de ene naar de andere overtreding en kregen een penalty mee, die Sassi wist te benutten. Een late tweede goal van Harry Kane in de laatste minuut zorgde uiteindelijk toch voor de terechte 1-2 zege. Concurrent Belgie won dankzij twee doelpunten van Lukaku met 3-0 van Panama. De eerste helft was een zeer matige van onze zuiderburen, maar de tweede helft wisten zij dit recht te zetten. Dankzij een wereldvolley van Mertens kwam Belgie terecht op 1-0, waarna Lukaku dankzij een heerlijke assist de 2-0 wist te maken en even later de 3-0 ook nog wist te noteren. Zo beginnen zowel Belgie als Engeland foutloos aan het WK in Rusland.

Groep H: Senegal dankzij bizarre goal langs Polen,  Japan verrast Colombia na vroege rode kaart

De stand in groep H na de eerste speelronde | Bron: SofaScore
De laatste groep die in actie kwam op dit WK is misschien wel de meest onvoorspelbare groep. Dit werd ook meteen duidelijk in de eerste speelronde. Colombia ging namelijk in de eerste speelronde al meteen onderuit. Dankzij een fout van Davidson Sanchez moest Carlos Sanchez een duidelijk handsbal maken, waardoor Colombia al vroeg met tien man stond. Tevens wist Kagawa feilloos de penalty te benutten. Vlak voor tijd wist Quintero met een slimme vrije trap de Colombianen nog wel op 1-1 te zetten, maar de tweede helft was voor de Japanners. Via Osaka werd het een kwartier voor tijd uit een corner 1-2, waar het vervolgens bij zou blijven. Aangezien ook Polen zijn eerste duel in deze groep verloor, is de chaos nu al compleet. Dankzij een eigen goal van Cionek en een wonderbaarlijk doelpunt van Niang bleek het late doelpunt van Krychowiak te laat te zijn. Niang mocht na een blessure op een ongelukkig moment terugkeren in het veld, waarna een slechte terugspeelbal genoeg was om alles en iedereen te verrassen. Niang kon zo voor open doel de 0-2 binnen schieten. Na de eerste speelronde staat deze groep dus al compleet op zijn kop.

Topscoorders: Ronaldo (3), Diego Costa, Cheryshev, Kane en Lukaku (2).
Assists: Golovin (2), de rest met 1 assist of minder.