vrijdag 26 oktober 2018

Ajax en PSV vervolgen wederopstanding Nederlands voetbal met ongeslagen Europese week

De focus lag deze week weer compleet op het Europese voetbal, met Ajax en PSV die midweeks ongeslagen wisten te blijven in Europa. Verder viel Quincy Promes donderdagavond op en won Cocu opnieuw niet met Fenerbache.

Lars Leeftink

We beginnen met de Champions League, waar de derde speelronde van de groepsfase op dinsdag en woensdag afgewerkt werden. Ajax nam het in eigen huis op tegen Benfica en wist na een spectaculair duel met 1-0 te winnen van de grootste concurrent in de groep. Lang leek het duel ondanks veel kansen op een 0-0 te gaan eindigen, maar met het laatste schot van de wedstrijd gunde Mazraoui met zijn tweede goal in de Champions League Ajax alsnog de zege. Aangezien Bayern zijn ding deed en op bezoek bij AEK met 0-2 won staan Ajax en Bayern er nu goed voor in de groep.
Voor PSV ging het wat moeizamer. Tottenham, misschien wel de grootste concurrent voor de derde (en dus Europa League) plek, kwam op bezoek in Eindhoven. Dankzij een fout van Alderweireld en Lozano die daarvan profiteerde kwam PSV in de eerste helft tegen de verhouding in op voorsprong. Deze voorsprong verdween vlak voor rust dankzij een goal van Lucas. Na rust kwam Tottenham terecht op 1-2 dankzij Harry Kane, die helemaal vrijgelaten liet door Viergever. Uiteindelijk werd het dankzij een rode kaart van Lloris en een goal van Luuk de Jong toch nog 2-2 en wist PSV iets wat gelukkig een punt over te houden aan het duel. Aangezien Barcelona won van Inter (2-0) staan PSV en Tottenham vier punten achter op de tweede plek.

Dan de overige duels. In groep F won Man City met speels gemak van Shaktar Donetsk (0-3) en speelde Hoffenheim en Lyon mede dankzij een goal van Depay met 2-2 gelijk tegen elkaar. In groep G wonnen Real Madrid en AS Roma van respectievelijk Plzen en CSKA. Voor Real ging dit wat moeizamer (2-1) dan voor AS Roma (3-0). Tot slot won Juventus op dinsdag bij de terugkeer van Ronaldo op Old Trafford met 0-1 van Man United dankzij een goal van Dybala en speelden Young Boys en Valencia met 1-1 gelijk tegen elkaar.
Woensdag wisten Club Brugge en AS Monaco in groep A elkaar in evenwicht te houden tijdens het Champions League-debuut van Thiery Henry (1-1), daar waar Dortmund 4 keer wist te scoren tegen Atletico Madrid in eigen huis (4-0). In groep C won Liverpool gemakkelijk van Crvena Zvezda (4-0) en speelde PSG en Napoli na een spectaculair duel met 2-2 gelijk tegen elkaar dankzij een late wereldtreffer van Di Maria. Tot slot in groep D speelden Galatasaray en Schalke 04 doelpuntloos gelijk (0-0) en won FC Port met 1-3 bij Lokomotiv Moskou.

De uitslagen uit de derde speelronde van de groepsfase van de Champions League
Dan naar de Europa League, waar geen Nederlandse ploegen maar Nederlandse spelers in actie kwamen. Het Nederlandse onderonsje tussen Hevel (AEK Larnaca) en Lukoki (Ludogorets) eindigde in 1-1 mede dankzij een goal van Lukoki zelf. Philip Cocu wist als trainer van Fenerbache voor de zoveelste keer niet te winnen (2-2 tegen Anderlecht dankzij Bakkali), terwijl De Guzman met Frankfurt in eigen huis won van Apollon Limassol (2-0). Babel en Lens wisten met Besiktas in eigen huis tegen KRC Genk niet te winnen (2-4). Lens deed mee, Babel niet. Tot slot de uitblinker vanuit Nederlands oogpunt van donderdagavond: Quincy Promes. De buitenspeler scoorde twee keer tijdens de 5-0 zege van Sevilla in eigen huis tegen  Akhisarspor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten