maandag 22 oktober 2018

Verstappen dankzij spectaculaire comeback naar de tweede plaats in Amerika

Na de tweede interlandperiode van het seizoen gingen afgelopen weekend de competitie's weer verder. Vooral in Spanje en Italie was het raak wat verrassingen betreft, terwijl Max Verstappen het weekend nog wat meer kleur gaf op zondagavond dankzij een spectaculaire comeback in Amerika.

Lars Leeftink

Zoals altijd beginnen we in de Eredivisie, waar de negende speelronde op het programma stond. De klassieke top drie wist het weekend probleemloos door te komen. PSV (6-0 tegen Emmen), Ajax (0-4 bij Heerenveen) en Feyenoord (3-0 van PEC Zwolle) wonnen allemaal met speels gemak. Ook Heracles en VVV, die zich dit seizoen knap in de top vijf hebben weten te nestelen, wisten ook dit weekend weer te winnen. VVV won met 2-0 van ADO en Heracles wist na een 0-1 achterstand alsnog met 4-1 overtuigend te winnen van Groningen. Verder stond de derby tussen NAC en Willem II op het programma, zonder winnaar. De twee ploegen uit Brabant speelde met 2-2 gelijk tegen elkaar na een spectaculair maar kwalitatief niet zo'n goed duel.
In de stand veranderd er dan ook weinig. PSV staat nog steeds ongeslagen bovenaan en heeft nog steeds vijf punten voorsprong op Ajax. Heracles en VVV staan zoals eerder vernoemd keurig op plek vier en vijf en hebben dit seizoen zelfs meer punten verzameld dan Real Madrid in Spanje dat heeft gedaan. Onderin staan nog steeds NAC en Groningen, waarbij het woord crisis inmiddels wel gevallen is. Beide trainers staan inmiddels onder druk en zullen de komende weken moeten gaan presteren om de achterban weer achter zich te krijgen.

De uitslagen van de negende speelronde in de Eredivisie
In de Keuken Kampioen Divisie werd er vrijdagavond de tiende speelronde van dit seizoen afgewerkt. De topper tussen Almere City en Go Ahead Eagles werd met 0-1 in het voordeel van de ploeg uit Deventer beslist. Istvan Bakx wist vlak voor het einde van de eerste helft de enige goal van het duel te maken, waardoor Go Ahead nu twee punten los is van de rest van de competitie en bovenaan staat na tien speelrondes. Concurrent Sparta wist namelijk op bezoek bij Roda JC niet verder te komen dan 1-1. Cambuur (3-1 winst bij Helmond Sport) en NEC (0-3 winst bij Telstar) wisten wel te winnen.
In de stand staat Go Ahead Eagles dus bovenaan met twee punten voorsprong op Sparta en drie op Almere City. Verder valt de knappe vierde plek van FC Den Bosch op. Onderin zien we dat alleen Helmond Sport nog steeds wacht op zijn eerste zege van het seizoen. Toch staat de ploeg uit Helmond niet onderaan. Die eer is voor Dordrecht, dat hetzelfde aantal punten heeft (vijf), maar een minder doelsaldo heeft. Jong Utrecht - Twente is maandagavond het afsluitende duel in de tiende speelronde.

De uitslagen van de tiende speelronde in de Keuken Kampioen Divisie
De negende speelronde in de Premier League bracht weinig verrassingen met zich mee. De topper tussen Chelsea en Man United eindigde dankzij een later treffer van Barkley in 2-2. Vlak na dit doelpunt werd Jose Mourinho uitgedaagd door een staflid van Chelsea, waarna hij zich even niet in kon houden. Het liep uiteindelijk met een sisser af, maar het zorgde wel voor chaos in de slotfase. Tottenham, Manchester City en Liverpool wisten allemaal het weekend winnend af te sluiten en dus te profiteren van het gelijke spel van Chelsea en Man United. Arsenal speelt maandagavond pas tegen Leicester City.
Manchester City en Liverpool staan nog steeds bovenaan en lopen dus twee punten uit op Chelsea (twee punten achterstand) en Manchester United (negen punten achterstand). Tottenham en Arsenal (als het wint van Leicester City) hebben ook twee punten achterstand op de twee koplopers. Bournemouth blijft stabiel presteren en stat voorlopig keurig op de zesde plek met Watford vlak achter zich. Onderin wachten Huddersfield Town en Newcastle United nog steeds op hun eerste zege dit seizoen. Beide teams staan dan ook onderaan in de Premier League. Arsenal en Leicester City sluiten maandagavond de negende speelronde af in Londen.

De uitslagen van de negende speelronde in de Premier League
In de Bundesliga werd de achtste speelronde afgewerkt afgelopen weekend. Bayern en Dortmund wisten dit weekend redelijk overtuigend hun wedstrijd te winnen. Bayern won met 1-3 op bezoek bij Wout Weghorst en Wolfsburg, ondanks een rode kaart van Arjen Robben. Dortmund won met 0-4 bij Stuttgart en is in ongekende vorm. Aangezien Red Bull Leipzig voor de zoveelste keer dit seizoen niet wist te winnen (0-0 bij Augsburg) lopen beide teams weer uit op hun op papier grootste concurrent. Jovic stal vrijdagavond de show tijdens de 7-1 zege van Frankfurt op Düsseldorf. De spits wist vijf keer het net te winnen vrijdagavond, terwijl Haller de overige twee doelpunten voor zijn rekening nam. Deze vorm is bij Schalke 04 ver te zoeken. De ploeg uit Gelsenkirchen zag zaterdagavond zijn goede reeks ten einde komen. In eigen huis werd er met 0-2 verloren van Werder Bremen.
In de stand heeft Dortmund drie punten voorsprong op Gladbach en Werder Bremen. Bayern volgt op vier punten achterstand, terwijl Red Bull Leipzig al vijf punten achterstand heeft. Onderin staan Düsseldorf en Stuttgart er met vijf punten niet zo goed voor. Toch is er nog geen reden voor zorgen bij beide ploegen, want de gaten zijn heel klein onderin de Bundesliga.

De uitslagen van de achtste speelronde in de Bundesliga
De negende speelronde van de Primera Division zorgde opnieuw voor een paar opvallende resultaten. Daar waar Barcelona zondag met 4-2 overtuigend won van Sevilla (wel een blessure voor Messi), verloor Real Madrid zaterdagmiddag met 1-2 in eigen huis van Levante. Zo blijft de slechte vorm van Real in tact en blijft de positie van trainer Lopetegui ter discussie staan. Ook stadsgenoot Atletico Madrid liet punten liggen. Een paar uur na het puntverlies van Real speelde Atletico met 1-1 gelijk bij Villarreal. De uitstekende vorm van Alaves blijft ook maar doorzetten, want zaterdagmiddag werd er met 0-1 gewonnen op bezoek bij Celta de Vigo. Het tegenovergestelde is er aan de hand bij Real Betis, dat zondagavond zijn slechte seizoensstart een vervolg gaf. Valladolid won met 0-1 in Sevilla dankzij een goal van Angulo.
Barcelona staat nu weer bovenaan in de Primera Division met twee punten voorsprong op Sevilla en Atletico Madrid en vier punten voorsprong op Real Madrid. Opvallend is het feit dat de eerste drie clubs in de stand allemaal uit Barcelona en omstreken komen. Espanyol en Alaves kennen namelijk een fantastische start van het seizoen en staan nu tweede en derde met een punt achterstand op de grote broer Barcelona. Ook de zesde plek van Valladolid is ronduit knap te noemen. Onderaan de Primera Division zijn Huesca en Rayo de aansluiting met de rest van de competitie voorlopig even kwijt. Beide teams hebben drie punten achterstand op de rest van de concurrentie. Real Sociedad en Girona ronden maandagavond de negende speelronde af.

De uitslagen van de negende speelronde in de Primera Division
In de Serie A was er tijdens de negende speelronde ook weer veel te beleven. AS Roma verloor zaterdagmiddag met 0-2 in eigen huis van SPAL, waardoor het matige seizoen van AS Roma doorgaat. Toch was de grootste verrassing van het weekend het puntverlies van Juventus. In eigen huis werd de perfecte status van Juventus beëindigt door Genoa, dat met 1-1 gelijk wist te spelen in Turijn. Een goal van Ronaldo kon daar niks aan veranderen. Napoli en Lazio wonnen wel en profiteren zo van het puntverlies van AS Roma en Juventus. De topper tussen Inter en AC Milan bleek spectaculair te zijn, maar weinig doelpunten te leveren. De late goal van Icardi wist het blauwe gedeelte van Milaan in vuur en vlam te zetten (1-0).
Als we naar de stand kijken ziet Juventus, dat nog steeds vier punten voorsprong heeft op de rest, de concurrentie wel dichterbij komen dankzij het eerste puntverlies van de Oude Dame dit seizoen. Inter, Lazio staat op zes en zeven punten achterstand, maar strijden vooral om een Champions League-ticket. AC Milan staat voorlopig op een pijnlijke twaalfde plek en is de aansluiting met de top vier kwijt. Onderin wachten Chievo en Frosinone nog steeds op hun eerste zege. Beide teams staan dan ook dik onderaan en lijken de grote favorieten te zijn om te degraderen. De laatste degradatieplek word voorlopig bezet door Empoli, maar de gaten zijn niet heel groot. Sassuolo en Sampdoria sluiten maandagavond de negende speelronde af.

De uitslagen van de negende speelronde in de Serie A
Tot slot de tiende speelronde van de Ligue 1. In Frankrijk wist elke topploeg zijn wedstrijd redelijk eenvoudig te winnen. Lyon, PSG, Marseille en Lille wonnen allemaal hun wedstrijden zaterdag- of zondag. Opnieuw is AS Monaco de teleurstelling van het weekend. Op bezoek bij Strasbourg werd er met 2-1 verloren tijdens het debuut van trainer Henry. Het Henry-effect blijft voorlopig nog uit bij de Monegasken.
In de stand veranderd er dus weinig. PSG is nog steeds acht punten los van de rest van de competitie, daar waar Lille en Montpellier voorlopig nog steeds knap tweede en derde staan. Ook de zevende plek van Strasbourg valt op. Onderin stan Guingamp en AS Monaco er nog steeds niet goed voor. Met zes punten is de productie zeer matig en is de concurrentie al minimaal drie punten uitgelopen. Ook Nantes, dat achttiende staat, staat er voorlopig nog niet zo goed voor na het ontslag van hun trainer. Zo staan er drie grote clubs dus onderaan de Ligue 1.

De uitslagen van de tiende speelronde in de Ligue 1

FORMULE 1

We sluiten af met de Formule 1, dat zich in het laatste gedeelte van het seizoen begeeft. Kimi Raikkonen wist eindelijk weer eens een race te winnen. In Amerika was het eindelijk weer eens raak voor de Fin, die Verstappen en Hamilton voor zich wist te houden. Verstappen wist vanaf de achttiende plek zich terug te vechten. Samen met de goede tactiek van Red Bull wist hij de tweede plek op spectaculaire wijze veilig te stellen. Dankzij een late pitstop van Hamilton wist hij net niet genoeg punten te verzamelen om het kampioenschap definitief binnen te halen. De Brit heeft nu 70 punten voorsprong en zal aankomend weekend in Mexico, zoals de laatste jaren het geval is, opnieuw gekroond worden tot kampioen van de F1.

De stand in de Formule 1 met nog drie Grand Prix's te gaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten