maandag 8 oktober 2018

Real en Barcelona blijven punten morsen tijdens knotsgekke start Primera Division

Afgelopen weekend was het laatste weekend voor de tweede interlandperiode, wat betekend dat het tijd is op de competities allemaal onder de loep te nemen. Vooral in Frankrijk en Spanje zijn er een paar opvallende dingen, terwijl Bayern het in de de Bundesliga zwaar heeft. Ook de GP van Japan word kort besproken.

Lars Leeftink

We beginnen met de Eredivisie. De twee grote titelfavorieten hadden afgelopen weekend totaal geen moeite. Ajax won met 5-0 van AZ, terwijl PSV met 4-0 won van VVV. Beide teams gaan hierdoor als de grote titelfavorieten de tweede interlandperiode in. Dit werd nog eens bevestigt door het resultaat van Feyenoord, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Willem II dankzij een goal van Fran Sol. Verder viel het op dat Heracles, dat zo fantastisch begon aan dit seizoen, op bezoek bij concurrent Vitesse met 5-0 keihard onderuit ging. Emmen leek een uur daarvoor op weg naar haar eerste thuiszege in de Eredivisie-historie, maar dankzij een paar blunders van keeper Scherpen wist Fortuna toch een punt te pakken (3-3).
In de stand staat PSV vijf punten voor op Ajax en zeven punten voor op Feyenoord. Verder staan Heracles (vierde) en VVV (zevende) nog steeds heel knap in de top tien. Onderin beginnen NAC en Groningen de aansluiting met de rest van de Eredivisie kwijt te raken. Bij beide clubs zal het woord crisis dan ook een paar keer gaan vallen komende interlandperiode.

De uitslagen van de achtste speelronde in de Eredivisie 
In de Keuken Kampioen divisie stond ook de achtste speelronde op het programma. Na deze speelronde zou Almere City de nieuwe koploper zijn. De ploeg uit Almere zou met 1-0 weten te winnen van NEC dankzij een goal van Soleri. Omdat Go Ahead Eagles in de laatste minuut een 2-0 voorsprong weggaf tegen Sparta en met 2-2 gelijkspeelde was Almere City de nieuwe koploper. Ook Cambuur, Twente en Roda JC wisten niet te winnen dit weekend. Roda JC verloor met 2-3 van jong PSV na op 2-0 te zijn gekomen, Cambuur verloor met 3-1 van Dordrecht (dat zijn eerste zege van dit seizoen boekte) en Twente kwam bij Eindhoven niet verder dan 1-1.
Almere City is daardoor na acht speelrondes twee punten los van de rest van de competitie. De zevende plek van Top Oss is verder ook knap te noemen. Onderin wacht na dit weekend alleen Helmond Sport nog op een overwinning. Ondanks de zege van afgelopen weekend staat Dordrecht nog wel onderaan, maar het gat met de concurrentie is wel gedicht.

De uitslagen van de achtste spelronde in de Keuken Kampioen Divisie
In de Premier League wist het merendeel van de topploegen het weekend winnend af te sluiten. Arsenal (1-5 bij Fulham) en Chelsea (0-3 bij Southampton) wonnen overtuigend, terwijl Man United (3-2 tegen Newcastle na 0-2 achter te zijn gekomen) en Tottenham (1-0 tegen Cardiff) zeer moeizaam wisten te winnen. De topper tussen Liverpool en Man City bleek een anti-climax te zijn. Het hoogtepunt van de wedstrijd, die in 0-0 eindigde, was de gemiste penalty van Mahrez in de laatste minuut. De bal is waarschijnlijk nu pas op Mars geland. Buiten de topploegen blijft Bournemouth fantastisch presteren. Bournemouth won met 0-4 overtuigend van Watford en blijft zo in de top van de Premier League rondhangen.
Als we kijken naar deze stand staan Man City, Chelsea en Liverpool allemaal met twintig punten bovenaan. Arsenal en Tottenham hebben twee punten achterstand, terwijl Man United de meeste schade heeft opgelopen (7 punten achterstand). Bournemouth en Wolves (zesde en zevende) zijn de verrassingen van dit seizoen. Onderin wachten Cardiff, Newcastle en Huddersfield na acht speelrondes nog steeds op hun eerste zege. Zij staan in die volgorde dan ook onderaan.

De uitslagen van de achtste speelronde in de Premier League
In de Bundesliga hebben ze zeven speelrondes achter de rug en het is nog niet het seizoen van Bayern. Na midweek met 1-1 gelijkgespeeld te hebben tegen Ajax ging het dit weekend heel erg fout. In eigen huis werd er met 0-3 kansloos verloren van Gladbach, waardoor Bayern nu vier duels achter elkaar niet heeft gewonnen. Dankzij een spectaculaire overwinning van Dortmund op Augsburg (4-3) blijft Dortmund koploper. Paco Alcacer was als invaller met drie doelpunten de voornaamste reden dat Dortmund uiteindelijk in de 96ste minuut de zege over de streep wist te trekken. Concurrent Red Bull Leipzig heeft zijn vorm ook gevonden na afgelopen weekend Nürnberg met 6-0 van het veld te hebben gespeeld. Schalke 04 lijkt zijn slechte start ook achter zich gelaten te hebben. Na de 0-2 zege bij promovendus Düsseldorf (0-2) heeft de ploeg uit Gelsenkirchen nu drie keer op rij gewonnen in alle competities.
In de stand staat Dortmund dus bovenaan na zeven speelrondes. BVB heeft drie punten voorsprong op de rest van de competitie en heeft Bayern al op vier punten achterstand gezet. Vooral de klassering van Werder Bremen (vierde onder leiding van Davy Klaassen) en Herta BSC (vijfde onder leiding van Dilrosun) doen het goed dit seizoen. Onder in is de spanning om te snijden. Het verschil in punten tussen de elfde plek en de achttiende plek is welgeteld drie punten. Stuttgart is voorlopig in bezit van de laatste plek en was afgelopen weekend dan ook de eerste Duitse club die zijn trainer ontsloeg.

De uitslagen van de zevende speelronde in de Bundesliga
In Spanje hebben ze voor de tweede interlandperiode al acht speelrondes afgewerkt. Ook dit weekend wist Barcelona niet schadevrij door te komen. Op bezoek bij Valencia werd er dankzij Messi een nederlaag voorkomen, maar verder dan 1-1 kwam de ploeg uit Catalonië niet. Real maakte het nog bonter. Op bezoek bij verrassing Alaves werd er in de laatste minuut met 1-0 verloren na een zee moeizaam duel van de kant van de koninklijke. Atletico Madrid wist te profiteerde van deze misstap en won zelf, zij het vrij moeizaam, van Real Betis. Een late goal van Correa bleek genoeg te zijn (1-0).
Sevilla is door al deze misstappende topclubs de verrassende leider in Spanje. De 2-1 zege op Celta van afgelopen weekend zorgde ervoor dat Sevilla nu een punt voorsprong heeft op Barcelona en Atletico en twee punten voorsprong heeft op Real. De nummers vijf, zes en zeven van de Primera Division (Espanyol, Alaves en Valladolid) zijn de positieve verrassingen van dit seizoen. In het rechter rijtje zullen vooral Valencia (veertiende), Villarreal (zestiende) en Bilbao (zeventiende) zich wel een paar keer achter hun hoofd krappen als ze naar de huidige stand kijken. Huesca is voorlopig de hekkensluiter samen met Rayo (beide vijf punten).

De uitslagen van de achtste speelronde in de Primera Division
In de Serie A wisten bijna alle topploegen te winnen dit weekend. Juventus (0-2 bij Udinese), AS Roma (0-2 bij Empoli) en Inter (1-2 bij SPAL) wisten hun uitduels te winnen, terwijl AC Milan (3-1 tegen Chievo), Napoli (2-0 tegen Sassuolo) en Lazio (1-0 tegen Fiorentina) hun thuisduels wonnen. Fiorentina is vanzelfsprekend dus de enige en grootste verliezer van afgelopen weekend.
In de stand heeft het ongeslagen Juventus acht punten voorsprong op de rest van de competitie. Napoli leidt de achtervolging en heeft minimaal twee punten voorsprong op de rest van de competitie. Sassuolo (achtste) en Parma (negende) zijn de positieve verrassingen tot nu toe dit seizoen. Onderin wachten Chievo en Frosinone nog steeds op hun eerste zege van dit seizoen. Beide clubs hebben dan ook de aansluiting met de rest van de competitie verloren.

De uitslagen van de achtste speelronde in de Serie A
De Ligue 1 is van alle competitie het verst. De Franse competitie was afgelopen weekend al toe aan zijn negende speelronde. In deze speelronde stelde AS Monaco opnieuw teleur. De Monegasken verloren dit keer in eigen huis met 1-2 van Rennes. De topper tussen PSG en Lyon was dankzij een fantastische Mbappe (vier goals in een kwartier) nooit een echte topper (5-0 zege).
Dit verschil is ook in de stand terug te zien. PSG heeft nu al acht punten voorsprong op de rest van de competitie. Lille (tweede), Montpellier (vierde) en Strasbourg (negende) zijn de prettige verrassingen tot nu toe. Dit kan niet gezegd worden van AS Monaco (achttiende) en Nantes (negentiende). De laatstgenoemde ontsloeg vorige week dan ook als eerste zijn trainer. Toch is Guingamp, dat zijn laatste drie duels niet verloor, de hekkensluiter. De drie ploegen zijn voorlopig wel de aansluiting met de rest van de competitie kwijt.

De uitslagen van de negende speelronde in de Ligue 1

FORMULE 1


Tot slot nog een uitstapje naar de Formule 1, waar de GP van Japan zondagochtend op het programma stond. Lewis Hamilton wist redelijk onbedreigd de race te winnen en lijkt, zeker omdat Vettel zesde werd, op weg naar zijn zoveelste titel. Bottas werd net tweede voor Max Verstappen, die een goede zaterdag beloonde met een podium op zondag. LeClerc, Hulkenberg en Magnussen wisten de finish niet te halen. 
Het gat tussen Hamilton en Vettel bedraagt nu meer dan zeventig punten met nog vier races te gaan. Dit lijkt een onmogelijk achterstand om in te halen. Bottas en Raikkonen strijden voorlopig om de derde plek met Verstappen daar nog redelijk dicht achter. Ook de top drie in het teamklassement lijkt wel bekend. Mercedes, Ferrari en Red Bull zullen in die slagvolgorde het seizoen gaan eindigen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten