vrijdag 29 juni 2018

WK 2018 Update #3: Argentinië mazzelt, Rusland viert feest en Duitsland huilt

De laatste speelronde van de groepsfase op het WK in Rusland werd afgelopen week in zijn geheel gespeeld, en er was geen tekort aan verrassingen. Duitsland licht er voor het eerst in de historie na de groepsfase al uit, Rusland neemt genoegen met de tweede plek, Argentinië ontsnapt dankzij Rojo en Senegal dat uitgeschakeld word dankzij twee gele kaarten. Dit was de derde speelronde van de groepsfase. 

Lars Leeftink


Groep A: Uruguay groepshoofd na zege op Rusland, Egypte dankzij late treffer puntloos


De einduitslag in groep A | Bron: SofaScore
In groep A ging het vooral om wie de groepswinnaar werd en zo Spanje wist te ontlopen. Rusland leek met de opstelling al aan te geven zich te focussen op de volgende ronde. Dit bleek al snel ook realiteit te worden. Nadat Suarez een vrije trap heerlijk binnenschoot was het een eigen goal van Cheryshev die voor de 2-0 zorgde. Toen Rusland in de persoon van Smolnikov ook nog eens rood kreeg voor rust was het wel afgelopen. Cavani maakte er na rust nog 3-0 van, waardoor Uruguay ongeslagen groepshoofd wordt en Rusland het tegen Spanje zal opnemen. Het andere duel tussen Egypte en Saudi-Arabië ging nergens meer over, maar werd in de slotfase met 1-2 gewonnen door Saudi-Arabie dankzij een late treffer van Al-Dawsari. Egypte eindigt hierdoor puntloos op dit wereldkampioenschap. 

Groep B: Spanje en Portugal na knotsgekke slotfase door, Iran blijft terneergeslagen achter

De einduitslag in Groep B | Bron: SofaScore
In groep B was de laatste speelronde een speelronde vol met chaos en VAR-momenten. Met nog een kwartier te gaan leken Spanje en Portugal gewoon door te gaan. Marokko-Spanje stond 1-1 en Portugal stond dankzij een wereldgoal van Quaresma met 0-1 voor. Toen begon de knotsgekke slotfase. Eerst kwam Marokko op voorsprong tegen Spanje dankzij een kopgoal van En-Nesyri. Vlak voor tijd kreeg Iran dankzij de VAR een onterechte penalty, die benut werd door Ansarifard. De Iraniers hadden nog een goal nodig, maar schoten de enige echte kans die nog volgde in het zijnet. Aangezien ook Spanje tegen Marokko in de slotfase nog op 2-2 kwam, maakte het uiteindelijk allemaal niet uit. Spanje als groepshoofd door, Portugal word nummer twee. Een ongekende slotfase zoals we die waarschijnlijk niet meer gaan zien dit WK. 

Achtste finales: Uruguay - Portugal en Spanje - Rusland.

Groep C: Frankrijk en Denemarken dankzij salonremise door naar achtste finales

De einduitslag in groep C | Bron: SofaScore
In groep C werd de angel al vroeg uit de spanning gehaald door Frankrijk en Denemarken. Beide 'streden' om de groepswinst, maar Denemarken vond een 0-0 wel prima. Daardoor gingen beide teams door naar de volgende ronde. Nou verloor Australië met 0-2 van Peru, waardoor het niet uitgemaakt had wat de uitslag bij Denemarken - Frankrijk geworden was, maar toch. Het nutteloos rond tikken van de bal was het hoogtepunt van deze wedstrijd. Geen kansen, geen hoogtepunten, niks. Frankrijk als groepshoofd door, Denemarken nummer twee en Peru en Australië uitgeschakeld als nummers drie en vier. 

Groep D: Argentinië dankzij late goal Rojo alsnog door, Kroatie grijpt groepswinst

De einduitslag in groep D | Bron: SofaScore
Argentinië heeft met de hakken over de sloot de volgende ronde weten te bereiken. Dankzij een goal van Messi kwamen de blauw-witten nog voor rust op 1-0 tegen Nigeria, wat genoeg zou zijn geweest. Toen het vervolgens 1-1 werd dankzij een penalty van Moses, stond Argentinië weer op de rand van uitschakeling. Vlak voor tijd kreeg Nigeria geen penalty, terwijl die wel gegeven had kunnen worden. In de 86ste minuut wist Rojo na een heerlijke voorzet van Mercado de 1-2 binnen te schieten, waarna het feest kon losbarsten. Aangezien Kroatie met 1-2 won van IJsland en zo de groepswinst pakte, ging Argentinië alsnog als nummer twee door. 

Achtste finales: Frankrijk - Argentinië en Denemarken - Kroatie 

Groep E: Brazilië en Zwitserland stellen volgende ronde eenvoudig veilig

De einduitslag in groep E | Bron: SofaScore
Dankzij een eenvoudige 2-0 zege van Brazilië op Servië werd de angel al snel uit de laatste speelronde gehaald. Servië moest namelijk winnen, wat het dus niet deed. Voor Brazilië scoorde Paulinho en Thiago Silva de doelpunten. Bij Zwitserland - Costa Rica was het een stuk leuker. Dankzij een goal van Dzemaili na een half uur kwam Zwitserland op 1-0, waarna Waston vlak na rust de 1-1 wist te maken. Daarna kwam Zwitserland opnieuw op voorsprong dankzij Drmic, maar wist Ruiz dankzij een flipperkast penalty alsnog het enige punt dit WK van Costa Rica veilig te stellen. Brazilië als groepshoofd door, Zwitserland als nummer twee. 

Groep F: Duitsland dankzij explosie Zweden en counterend Zuid-Korea voor het eerst klaar na de groepsfase 

De einduitslag in groep F | Bron: SofaScore
De laatste speelronde in groep E zorgde voor de eerste grote verrassing dit WK. Verdedigend wereldkampioen Duitsland is namelijk voor het eerst in de wk-historie uitgeschakeld in de groepsfase. Dankzij een 2-0 nederlaag tegen Zuid-Korea dankzij late goals van Kim en Son moesten de Duitsers gaan kijken naar het andere veld. Daar wist Zweden overtuigend met 3-0 te winnen van Mexico, dat zwaar teleur stelde. Augustinsson, Granqvist en een eigen doelpunt van Alvarez waren de doelpuntenmakers. Hierdoor is Zweden verrassend groepshoofd, eindigt Mexico tweede en staat Duitsland onderaan in deze groep.

Achtste finales: Brazilië - Mexico en Zwitserland - Zweden

Groep G: België dankzij wereldgoal Januzaj groepshoofd, Tunesië red het vege lijf 

De einduitslag in groep G | Bron: SofaScore
In het duel dat eigenlijk niemand wou spelen wist België de groepswinst te pakken. Dankzij een treffer van Januzaj eindigt België nu op de eerste plek en moet Engeland genoegen nemen met de tweede plek. Dat de Engelsen dit niet erg vinden, lijkt logisch te zijn. Engeland komt namelijk nu aan de makkelijkere kant van het toernooi, terwijl België een zware route richting de finale wacht. In het andere duel in deze groep wist Tunesië terug te komen van een 1-0 achterstand en uiteindelijk dankzij goals van Ben Youssef en Khazri met 1-2 te winnen.

Groep H: Japan dankzij bizarre situatie door naar achtste finales samen met Colombia

De einduitslag in groep H | Bron: SofaScore

In groep H wist Colombia op de slotdag alsnog groepshoofd te worden. De Colombianen wonnen met 0-1 van Senegal dankzij een goal van Yerry Mina. Hierdoor ontloopt het een paar toplanden en komt het aan de makkelijke kant van het schema terecht. Dit geld niet voor Japan, dat ondanks een 1-0 nederlaag tegen Polen (goal Bednarek) wel als nummer twee door gaat naar de achtste finales. Dit komt omdat de Japanners twee gele kaarten minder hadden dan Senegal. Beide teams hadden namelijk evenveel punten, doelpunten voor, doelpunten tegen en hadden tevens gelijk gespeeld te gen elkaar (1-1). Daardoor gaf het kaartenklassement de doorslag.

                                            Achtste finales: Belgie - Japan en Engeland - Colombia
De achtste finales van het WK voetbal in Rusland | Bron: SofaScore

Geen opmerkingen:

Een reactie posten