maandag 23 juli 2018

Week 29: Driestrijd in de Tour tijdens knotsgekke F1-slotfase in Hockenheim

Terwijl de voetballers langzamerhand weer uit hun zomerslaap ontwaken, zijn de wielrenners en de F1-coureurs bezig met het middelpunt van hun seizoen. Terwijl de Formule 1 een spectaculaire slotfase kreeg in Hockenheim, ontstond er in de Tour de France een driestrijd om de eindoverwinning. Dit was week 29 van 2018.

Lars Leeftink


TOUR DE FRANCE: Driestrijd om de eindzege, puntentrui al beslist


Na een spectaculaire week, waarin onder meer Mollema bijna een zege wist te behalen en vaak de aanvallers de etappe als winnaars afsloten, zijn er nog drie echte kandidaten voor de eindzege in de Tour. Geraint Thomas heeft ook de tweede week weten te overleven, sterker nog, hij wist een etappe te winnen en zelfs zijn voorsprong iets uit te breiden. De Welshman heeft nu een voorsprong van 1.39 op teamgenoot Froome en 1.50 op Tom Dumoulin. De Nederlander probeerde het deze week twee keer, maar werd telkens net bijgehaald. Roglic, de huidige nummer vier, heeft ongeveer 40 seconden achterstand op Dumoulin, maar 50 seconden voorsprong op de nummers vijf t/m acht. Bardet, Landa, Kruijswijk en Quintana lijken al zeker te zijn van een top tien plek, maar moeten alleen onderling de plekken nog verdelen. De verschillen tussen de vier renners is maar een minuut. Daarachter strijden er nog zon vijf renners, Fuglsang, Martin, Valverde, Jungels en Zakarin om de tiende en laatste plek in de top tien.

Stand in het algemeen klassement na de eerste twee weken | Bron: Cyclingnews

Het puntenklassement is allang niet spannend meer. Sagan ging deze week meerdere malen in de aanval om tussensprints te winnen en deed tevens een paar keer mee om de winst in een sprint. De Slovaak heeft nu 452 punten en heeft daarmee ongeveer 300 punten voorsprong op de nummer twee Kristoff (170). Groenewegen, Greipel, Gaviria, Cavendish en Kittel waren allemaal slachtoffer van een zware alpen week en moesten opgeven.

De stand in het puntenklassement na de eerste twee weken | Bron: Cyclingnews

Het bergklassement heeft Alaphilippe voorlopig in handen. Met 92 punten heeft hij een aardige voorsprong op Barguil (70) en Pauwels (66), maar deze voorsprong is zeker nog niet beslissend te noemen.

De stand in het bergklassement na de eerst twee weken | Bron: Cyclingnews

Ook het jongerenklassement is in handen van een Fransman. Latour heeft met nog een week te gaan 2.27 voorsprong op Martin en 6.16 op Bernal. Deze voorsprong lijkt, met de tijdritcapaciteiten van Latour, genoeg te zijn.

De stand in het jongerenklassement na de eerste twee weken | Bron: Cyclingnews

FORMULE 1: Hamilton dankt zege aan chaotische slotfase


Lewis Hamilton wist gisteren een fantastische race te bekronen met een zege. De Brit begon vanaf de veertiende plek en wist, na een chaotische finish, de Grand Prix zelfs te winnen. Lang leek Vettel met de zege aan de haal te gaan na een saaie race. Toen was daar plotseling de regen, die zorgde voor rare taferelen op het circuit. Vettel verloor de controle en kon niet meer verder, terwijl er nog zat andere spinden en ook moesten opgeven. Verstappen gokte in deze periode door naar de intermediate banden te gaan, maar deze gok betaalde zich niet uit. De Nederlander zou uiteindelijk als vierde eindigen achter winnaar Hamilton en de nummers twee en drie Bottas en Raikkonen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten