vrijdag 10 augustus 2018

Nederlands voetbal stelt teleur in Europa tijdens succesvolle EK's in het zwembad en op de baan

Terug van weggeweest pikken we de draad deze week weer op. Het juiste moment, zo blijkt, want naast de derde kwalificatierondes in de Champions League en Europa League was er ook veel EK-geweld. Het EK zwemmen in Dublin en het EK baanwielrennen in Glasgow krijgen volop aandacht tijdens mijn blog van week 32.

Lars Leeftink

We beginnen met de derde kwalificatieronde van de UEFA Champions League. Ajax, na de afgelopen twee weken met speels gemak Sturm Graz aan de kant te hebben gezet, moest het dinsdag opnemen tegen Standard Luik. Het bleek een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was ijzersterk van de Amsterdammers. Het was dan ook geen toeval dat de bezoekers in deze periode op een 0-2 voorsprong wisten te komen. Een heerlijke voorzet van de nieuwe aankoop Tadic die Huntelaar wist af te maken en een afstandsschot van diezelfde Tadic zorgde voor een 0-2 voorsprong na de eerste 45 minuten. Toch was in deze helft al te zien dat er veel gaten waren tussen de voorste zes en de achterste vier spelers van Ajax. Luik zou hier, zij het pas in de 67ste minuut, uiteindelijk van gaan profiteren.

Het probleem van Ajax tijdens Standard-Ajax 

Dankzij een schitterende goal van uitblinker Carcela, Onana had de bal kunnen stoppen, was Luik plots weer terug in de wedstrijd en werd ook het publiek wakker geschut. Ajax kon alleen nog maar achteruit, en in de 94ste minuut gebeurde er dan toch waar waarschijnlijk iedere Ajacied al bang voor was. Luik kreeg een, zij het onterechte, penalty na een inschattingsfout van rechtsback Mazraoui. Emond wist de penalty te benutten. Hierdoor gaat Ajax dus niet met een 0-2, maar met een 2-2 uitslag terug naar Amsterdam om het karwei volgende week af te maken.

Lorenzo Ebicilio, ex Ajax, kwam met Rode Ster Belgrado in actie tegen Spartak Trnava. In eigen huis kwam Rode Ster, met Ebicilio in de basis, niet verder dan 1-1 dankzij goals van Nabouhane en Grendel in de eerste 30 minuten van de wedstrijd. Ook de ster van de Russische competitie, Quincy Promes, mocht in actie komen tijdens de derde voorronde. Met Spartak Moskou leed de Nederlander in Griekenland een 3-2 nederlaag tegen PAOK. Alle goals van dit duel vielen in de eerste 45 minuten, waarin onder meer Promes met een doelpunt belangrijk was. Jasper van der Werff moest vanaf de bank aanschouwen hoe Red Bull salzburg met een 3-0 zege op Shkendija zo goed als zeker de volgende ronde al wist te halen.

De uitslagen van de heenduels uit de derde kwalificatieronde van de UCL
In de derde kwalificatieronde van de Europa League ging het weer eens compleet verkeerd voor de Nederlandse ploegen. Feyenoord ging op bezoek bij AS Trencin, dat na de eerste helft met 3-0 voor stond dankzij goals van Mance (2 keer) en Elayo. Feyenoord begon ongeïnteresseerd en ongeïnspireerd aan het duel, terwijl Trencin met het gas erop aan de wedstrijd begon. De tweede helft herstelde Feyenoord zich lichtelijk, maar kreeg het toch nog de 4-0 om de oren. Mance wist zijn hattrick te voltooien. Zo lijkt Feyenoord al uitgeschakeld te zijn in Europa. 
Ook Vitesse staat voor een lastige opgave. Vitesse speelde zeker niet slecht 90 minuten lang, had kansen zat om op voorsprong te komen, maar in de laatste minuut viel dan toch de tegengoal. Uitgerekend Ricky van Wolfswinkel scoorde in de blessuretijd de 0-1 voor Basel, waardoor het voor Vitesse lastig zat wordt volgende week.

Dan de andere Nederlanders. Bij Atalanta wist Hans Hateboer te scoren tijdens een overtuigende 1-4 zege op Hapoel Haifa. De Nederlandse back maakte de eerste goal van Atalanta. Ook Marten de Roon en Robin Gosens stonden in de basis bij de Italiaanse ploeg, die zeker lijkt te zijn van de volgende ronde. Jody Lukoki., die in de basis begon, wist met Ludogorets thuis met 1-0 te winnen van Zrinsjki. Hector Hevel was ook succesvol en begon tevens in de basis voor AEK Larnaca. Larnaca won met 0-2 van Sturm Graz en lijkt de volgende ronde te gaan halen. Boy Waterman wist met APOEL tevens een prima resultaat te behalen. Hapel Beer Sheva werd op 2-2 gehouden in eigen huis.
Ryan Babel was zelfs beslissend voor Besiktas. Hij wist thuis tegen LASK Linz de enige treffer te maken (1-0). Jermaine Lens stond ook in de basis bij de Turkse topploeg. Eljero Elia kon niet beslissend zijn voor Basaksehir. tegen Burnley kwam de Turkse ploeg niet verder dan 0-0 in eigen huis.

EK BAANWIELRENNEN EN ATLETIEK SUCCES VOOR NEDERLAND


Naast al het voetbalgeweld waren er ook een paar EK's en WK'. Het EK Baanwielrennen bleek een groot succes te zijn voor Nederland. Met vijf keer goud en drie keer brons wint Nederland het medailleklassement. Nederland pakte niet de meeste medailles, want Groot-Brittannië en Duitsland wisten meer medailles te veroveren. 
De gouden medailles kwamen voornamelijk van Kirsten Wild, die op de 10 KM Scratch en het Omnium goud wist te veroveren. Bij de mannen wist Jeffrey Hoogland goud te behalen op de Sprint, terwijl Buchli goud wist te veroveren op de 1000 m Tijdrit. De overige gouden medaille werd veroverd door de Teamsprinters bij de mannen. Brons was er voor het duo Wild/Pieters (Koppelkoers), Harrie Lavreysen (Sprint) en Sam Ligtlee (1000 m Tijdrit). 

De medaillespiegel van het EK Baanwielrennen | Bron: Wielerflits
EK Zwemmen

Ook het EK Zwemmen in Dublin, dat tegelijkertijd werd gehouden, kan als een succes gezien worden. Ondanks dat er geen gouden medailles werden behaald, waren er wel vier zilver en een bronzen medaille te noteren. Dit is, gezien het drama van twee jaar geleden en op de Olympische Spelen, wel degelijk een succes. Hiermee eindigt Nederland op de tiende plek in de medaillespiegel. Rusland (26), Groot-Brittannië (24) en Italie (22) domineerde het EK in Dublin.

Twee van de vier zilveren medailles kwamen van Femke Heemskerk, die een ijzersterk toernooi zwom. Op de 100 en 200 M vrije slag moest ze Sjostrom en Bonnet voor zich dulden, maar wist ze knap zilver te behalen. Heemskerk was ook onderdeel van de 4x100 ploeg die achter Frankrijk het zilver wist te behalen. De laatste zilveren medaille werd gehaald door de 4x100 meter bij de gemengde ploeg (Vrouwen en mannen) achter wederom Frankrijk. 
De bronzen medaille werden behaald door Kromowidjojo op de 50 M vrije slag. 

De medaillespiegel van het EK Zwemmen in Dublin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten