maandag 13 augustus 2018

Eerste speelronde vol verrassingen en spektakel in de Eredivisie tijdens afsluiting EK-Zomer

Het afgelopen weekend kan gezien worden als het eerste echte voetbalweekend van het 2018-19 voetbalseizoen. Vrijdagavond begonnen de Eredivisie, Premier League en Ligue 1 als eerste topcompetitie's aan hun seizoen, terwijl ook Portugal en Turkije weer gingen voetballen. Vooral in de Eredivisie waren er een paar verrassingen te noteren. Naast deze competitie's waren er ook super cups in Duitsland en Spanje en was er de afsluiting van de EK-zomer. Dit en nog veel meer in mijn blog van week 32. 

Lars Leeftink

We beginnen het voetbalgedeelte met twee super cups. In Duitsland werd zondagavond gestreden om de Duitse super cup, die meestal een prooi is voor Bayern. De kampioen deed ook dit jaar mee en mocht het in Frankfurt op gaan nemen tegen bekerwinnaar Eintracht Frankfurt. Het zou een halfuur duren voordat Bayern het duel beslist had. Na 30 minuten stond het namelijk al 0-2 dankzij twee goals van Lewandowski. Na rust ging de Pool gewoon door met scoren en wist hij al in de 54ste minuut zijn hattrick te maken. Daarna maakten Coman en Thiago het nog wat erger door de eindstand op 0-5 te brengen. Een kansloze opgave dus voor Frankfurt, waar Willems en De Guzman in de basis stonden tegen Robben en co.
In Marokko stond de Spaanse super cup tussen landskampioen Barcelona en bekerfinalist Sevilla op het programma. Dankzij goals van Sarabia en Pique stond het 1-1 na de eerste 45 minuten. Het zou vervolgens tot de 78ste minuut duren voordat de 2-1 viel. Dembele wist de bal heerlijk in de rechterbovenhoek te rammen, waardoor Barcelona op voorsprong kwam. Ter Stegen wist vervolgens een onterecht gegeven penalty nog te redden in de 91ste minuut, waardoor de Super Cup voor Barcelona was.

De uitslagen van de Duitse en Spaanse Super Cups's | Bron: SofaScore
Dan door naar de competities. Afgelopen weekend begon de Eredivisie weer, en we kunnen stellen dat deze niet op een spectaculairdere manier geopend had kunnen worden. Het begon met het verrassende 1-1 gelijkspel van Ajax tegen het goed georganiseerde Heracles Almelo. Onder leiding van een nieuwe Duitse trainer wist Heracles tien minuten voor tijd dankzij een afstandsschot van Peterson op een verrassende 0-1 te komen. De Ligt wist in de laatste paar minuten nog wel de 1-1 te redden, maar puntverlies kon niet meer voorkomen worden. Feyenoord ging nog harder onderuit. Na afgelopen week met 4-0 verloren te hebben van AS Trencin kregen de Rotterdammers deze week een nieuwe klap te verwerken. Op bezoek bij De Graafschap ging de ploeg van van Bronckhorst met 2-0 onderuit. Na een gelukkige openingsgoal van Serrarens kreeg Feyenoord twee rode kaarten te verwerken. Botteghin beging een domme overtreding, terwijl Boetius vanwege cynische klappen naar de scheidsrechter een tweede gele kaart kreeg. De 2-0 van Nijland in blessuretijd maakte het alleen maar erger voor de Rotterdammers. Grote winnaar van het weekend is dus PSV, dat overtuigend een zwak FC Utrecht wist te verslaan. Met de 4-0 eindstand kwamen de bezoekers nog goed weg, want de handbalopstelling van Utrecht was niet bepaald effectief. Pereiro en Bergwijn waren de uitblinkers bij de Eindhovenaren, die nu dus al uitlopen op de concurrentie. Verder wist Emmen knap zijn eerste duel ooit in de Eredivisie met 0-2 te winnen. ADO was dankzij goals van Bijl en Jansen het slachtoffer van de bezoekers. Vitesse en AZ wonnen met 5-1 en 5-0 van respectievelijk Groningen en NAC, terwijl PEC en Heerenveen voornamelijk dankzij twee goals en een rode kaart van Thorsby het Eredivisieseizoen vrijdag op spectaculaire wijze opende.

De uitslagen uit de eerste ronde van de Eredivisie
Ook de Premier League begon afgelopen week weer, en daar waren de uitslagen wat minder verrassend. Sterker nog, alle topteams begonnen met een overwinning aan het nieuwe seizoen. Manchester United (2-1 tegen Leicester City), Tottenham (1-2 bij Newcastle), Chelsea (0-3 bij Huddersfield Town) en Liverpool (4-0 tegen West Ham) begonnen allemaal met zeges. De eerste topper van dit voetbalseizoen werd nooit een echte topper. Arsenal - Man City bleek vanaf het begin tot het eind een prooi voor de bezoekers. Dankzij goals van Sterling en Bernardo Silva werd het overwicht ook uitgedrukt in doelpunten.
Verder vermaakte Wolves tijdens hun eerste wedstrijd terug in de Premier League door met 2-2 gelijk te spelen tegen Everton. Ruben Neves en Richarlison waren met drie goals en een assist gezamenlijk de uitblinkers van het vermakelijke duel.

De uitslagen uit de eerste ronde van de Premier League
De laatste competitie die we doornemen is de Franse Ligue 1, die dit weekend ook weer begon. Ook hier gingen de topploegen niet in de fout. Marseille (4-0 tegen Toulouse), AS Monaco (1-3 bij Nantes), Lyon (2-0 tegen Amiens) en PSG (3-0 tegen Caen) maakten allemaal indruk tijdens hun openingsduels, waarbij Depay voor Lyon de show stal met een heerlijke vrije trap. Meest opvallende uitslagen waren de nederlagen van OGC Nice en Bordeaux. Nice ging thuis met 0-1 onderuit tegen promovendus Reims dankzij een goal van Doumbia, terwijl Bordeaux met 0-2 verloor van Strasbourg.
De uitslagen uit de eerste ronde van de Ligue 1

NEDERLAND SLUIT EK-ZOMER AF MET VIERDE PLEK


Na een drukke zomer vol met EK-geweld kunnen we na dit weekend de balans opmaken. Na het EK Baanwielrennen, Wielrennen, Roeien, Turnen, Zwemmen en Atletiek eindigt Nederland op de vierde plek qua gouden medailles en vijfde qua totaal aantal medailles. Met vijftien gouden medailles moet Nederland alleen Rusland en Groot-Brittannie voor laten gaan, terwijl Italie net zoals Nederland 15 gouden medailles wist te behalen. Qua aantal medailles moet Nederland (43) Groot-Brittannie (74), Rusland (66) en Italie (60) en Duitsland (53) ruim voor laten gaan, terwijl we Frankrijk net een medaille voor wisten te blijven. 

De medailles zijn vooral gewonnen op het EK Baanwielrennen en het EK Atletiek, terwijl er ook op het EK Zwemmen en Roeien een paar medailles werden binnengehaald. Een goede sportzomer dus voor Nederland. 

De medaillespiegel na de EK-Zomer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten