vrijdag 17 augustus 2018

Feyenoord en AZ stellen teleur na overtuigende zege van Ajax op Luik

Afgelopen week lag de focus compleet op de returns van de derde kwalificatieronde in de Champions League en Europa League. Daar waar Ajax dinsdag het goede voorbeeld gaf door te domineren tegel Luik, wisten Feyenoord en Vitesse zich niet te plaatsen voor de playoffs. Verder ook aandacht voor de prestaties van andere Nederlandse spelers en een kort uitstapje naar de Europese Super Cup.

Lars Leeftink

Voordat we gaan beginnen met de Europese wedstrijden, eerst nog even kort de eerste Europese prijs van dit seizoen. Die werd woensdagavond namelijk vergeven in Estland, waar Real Madrid als winnaar van de Champions League het opnam tegen Atletico Madrid, de winnaar van de Europa League. Het bleek een heerlijk duel te zijn. Het duel begon met een schitterende goal van Diego Costa, die vanuit een onmogelijke hoek raak wist te schieten in de eerste minuut van de wedstrijd. Na een halfuur wist Benzema de stand na een schitterende voorzet van Bale gelijk te trekken. Dit bleek ook de ruststand te zijn. Na rust scoorde Ramos weer eens in een finale, dit keer vanaf de penaltystip na een terecht gegeven strafschop. Uiteindelijk was de cirkel weer rond toen Diego Costa tien minuten voor tijd de 2-2 wist te maken. Verlenging was dus nodig, en die werd gedomineerd door Atletico. Saul wist een wereldgoal te maken door een voorzet recht in de kruising te volleren, terwijl Koke in de 104de minuut het duel definitief besliste. Real verliest dus eindelijk weer eens een finale en moet in zijn eerste wedstrijd zonder Ronaldo meteen een nederlaag verteren.

Real Madrid - Atletico Madrid | Bron: SofaScore
Dan nu de Champions League, waar de returns van de derde kwalificatieronde op het programma stonden. Ajax had zichzelf ondanks een late instorting in Luik een goede uitgangspositie verschaft in Belgie, en wist dat deze week af te maken in Amsterdam. Ajax domineerde de eerste 70 minuten van het duel en kwam in deze periode ook op een 3-0 voorsprong. Goals van Huntelaar en de Ligt voor rust en Neres vlak na rust (na een heerlijke voorbereiding van Tadic) zorgde ervoor dat het duel vlak na rust al beslist was. De laatste twintig minuten liet Ajax het een beetje lopen, wat nog een paar kansen opleverde voor Luik. Toch bleef het bij 3-0 waardoor Ajax met 5-2 doorgaat naar de beslissende ronde tegen Dynamo Kiev.

De andere Nederlanders dan. Quincy Promes werd pijnlijjk genoeg uitgeschakeld door PAOK. Na in Griekenland met 3-2 verloren te hebben, werd er in Rusland met 0-0 gelijk gespeeld. Promes kon het verschil niet maken, waardoor de Europa League wacht voor Spartak. Ook voor Philip Cocu wacht de Europa League. Hij wist met Fenerbache niet langs Benfica te komen, dat over twee duels met 1-2 te sterk was. In Portugal werd er met 1-0 verloren, dinsdag kwam de Turkse ploeg niet verder dan 1-1. Lorenzo Ebicilio wist met Rode Ster Belgrado wel de volgende ronde te bereiken. Dankzij een late treffer van Radonjic in het tweede duel won Rode Ster over twee duels met 2-3 van Spartak Trnava.

De wedstrijden in de vierde en laatste kwalificatieronde zijn: Ajax - Dynamo Kiev, Bate Borisov - PSV, Rode Ster Belgrado - Red Bull Salzburg, Benfica - PAOK, Young Boys - Dinamo Zagreb en Videoton - AEK.

De uitslagen van de returns in de derde kwalificatieronde van de Champions League
In de Europa League waren er een paar opvallende uitslagen te noteren. Voordat we die doornemen, hebben we het eerste even kort maar krachtig over de Nederlandse ploegen, want veel tijd hoeven we hier niet aan te verspillen. AZ verloor vorige week pijnlijk in de laatste minuut van Basel en ging ook deze week met 1-0 onderuit. Na de domme rode kaart van Clarke-Salter en de goal die uit diezelfde vrije trap zou volgen was het tweeluik wel beslist. Er gebeurde dan ook niks meer in de tweede helft van dit duel.
Feyenoord verloor vorige week pijnlijk met 4-0 op bezoek bij AS Trencin en begon donderdagavond sterk aan het thuisduel. Binnen de eerste tien minuten had het al 5-0 kunnen zijn, maar alleen Botteghin bleek in de achtste minuut het net te vinden. Amper een minuut na de 1-0 was het ook al 1-1 en was alle hoop weg. Mance maakte de gelijkmaker, waardoor Feyenoord er vijf moest maken. Dit zou niet gebeuren, waardoor AZ en Feyenoord er dus uit liggen.

De andere Nederlanders waren succesvoller in hun jacht op de Europa League groepsfase. Hateboer en de Roon zagen op de bank hun Atalanta met 2-0 winnen van Hapoel Haifa na vorige week al met 4-1 gewonnen te hebben. Gosens zat niet bij de selectie en moest vanaf de tribune toekijken. Voor Lukoki en Misidjan ging het een stuk minder makkelijk. Uteindelijk wisten ze met Ludogorets het thuisspelende Zrinjski op 1-1 te houden, waardoor de 1-0 zege van vorige week in Bulgarije de doorslag gaf. Misidjan begon in de basis, Lukoki verving hem vanaf de bank in de tweede helft. Ook Hector Hevel wist zich met AEK Larnaca te plaatsten voor de playoffs van de Europa League. Ajax-slachtoffer Sturm Graz werd in Cyprus met 5-0 verslagen, daar waar Larnaca vorige week al met 2-0 wist te winnen in Oostenrijk. Hevel stond in de basis en speelde de hele wedstrijd. Net zoals Hevel speelt ook Boy Waterman bij een Cypriotische club en ook hij wist zich te plaatsen voor de playoffs. Met APOEL versloeg hij Hapoel Beer Sheva met 3-1 in Cyprus, daar waar er vorige week met 2-2 gelijk gespeeld werd in Israƫl.
Babel en Lens wisten zich met hun Turkse club Besiktas maar net te plaatsten voor de volgende ronde. In Oostenrijk werd er dankzij een late goal van Negredo met 2-1 verloren in plaats van 2-0, waardoor Besiktas op basis van uitdoelpunten doorgaat (2-2). Lens en Babel speelde de volledige wedstrijd. Elia kwam ook in actie met een Turkse topclub, maar was minder succesvol. Met Basaksehir verloor hij van Burnley (1-0), waardoor Basaksehir uitgeschakeld werd. Het heenduel eindigde namelijk in 0-0.

Een andere opvallende uitslag was die van Zenit, dat terug wist te komen van een 4-0 nederlaag en de return in Rusland na verlenging met 8-1 wist te winnen van Dinamo Minsk. Zenit plaatst zich hierdoor alsnog voor de volgende ronde.