maandag 20 augustus 2018

VAR laat zich gelden tijdens tweede speelronde Eredivisie

Nadat het voetbal-seizoen vorig weekend echt begon, was het afgelopen weekend nog een stukje drukker op de velden. Naast de tweede speelrondes in de Ligue 1, Eredivisie en de Premier League (met genoeg verrassingen en toppers), begonnen dit weekend ook de Serie A, Keuken Kampioen Divisie en de Primera Division aan hun seizoen. Dit terwijl in Duitsland het voetbalseizoen traditioneel geopend werd met de eerste ronde van de DFB-Pokal.

Lars Leeftink

We beginnen met de Eredivisie, waar de tweede speelronde net zo spectaculair bleek te zijn als de eerste. Ondanks dat de klassieke top drie het weekend winnend wisten af te sluiten, ging het bij alle drie de clubs niet zonder slag of stoot. Feyenoord won met 3-0 van Excelsior, maar de Rotterdammers liepen pas in de laatste tien minuten uit van een 1-0 naar een 3-0 voorsprong. Daarvoor had Excelsior makkelijk de 1-1 kunnen maken. PSV had ook veel moeite met promovendus Fortuna Sittard. Dankzij een goal van Novakovich werd een goal van Lozano in de eerste helft na een uur spelen onschadelijk gemaakt. Maar PSV zou PSV niet zijn als het in de 90ste minuut alsnog toesloeg. Invaller Dante Rigo schoot de Eindhovenaren in blessuretijd alsnog naar een 1-2 voorsprong. Ajax speelde een goede eerste helft in Venlo, maar had in de tweede helft steeds meer moeite om kansen te creëren. Dit kwam vooral dankzij het uitvallen van Neres, waardoor er diepte ontbrak bij de Amsterdammers. Toch zorgde de VAR uiteindelijk terecht voor een 0-1 zege van de Amsterdammers. Eerste werd er in de eerst helft een goal van VVV terecht afgekeurd vanwege shirtje trekken, terwijl er in de 88ste minuut na het bekijken van de beelden een terechte penalty werd gegeven. Deze werd benut door Tadic, waardoor de Amsterdammers niet voor de tweede keer op rij puntverlies leiden.
Verder is AZ na een overtuigende 1-4 zege in Emmen op indrukwekkende wijze begonnen aan het seizoen (vorige week 5-0 van NAC gewonnen) en wist ook Heracles de goede start van vorige week (1-1 bij Ajax) een vervolg te geven door met 4-2 te winnen van ADO Den Haag.

De uitslagen van speelronde twee in de Eredivisie

Afgelopen vrijdag was daar dan ook de start van de Keuken Kampioen Divisie, voorheen de Jupiler League. Het veld van het tweede niveau in Nederland is waarschijnlijk nog nooit zo sterk geweest, waardoor er tijdens de eerste speelronde al meteen genoeg gebeurde. Het meest opvallende duel van deze eerste speelronde was die tussen Twente en Sparta, de twee degradanten van vorig seizoen in de Eredivisie. Twente zou dit duel met 2-1 winnen dankzij een doelpuntrijke eerste helft. Bapoh en Boere maakte de doelpunten voor Twente, terwijl Veldwijk daar tussendoor nog wel de 1-1 wist te maken. De meest opvallende uitslag van deze openingsspeelronde is die van NEC, dat in eigen huis op weg leek naar een 2-1 zege dankzij goals van Achahbar en Braken. Toch wist de thuisploeg deze voorsprong tussen minuut 85 en 53 alsnog kwijt te raken. Sturing (eigen doelpunt) en Mbende (95ste minuut) zorgden er in extremis alsnog voor dat Cambuur een punt wist te pakken in Nijmegen.
De koploper na de eerste speelronde is Go Ahead Eagles, dat na een dramatisch vorig seizoen zich nu ineens bovenaan de Keuken Kampioen Divisie terugvindt dankzij een 5-0 zege op Jong FC Utrecht. Het duel tussen Jong AZ en Almere City word maandag pas afgewerkt.

De uitslagen van speelronde èèn in de Keuken Kampioen Divisie

In het buitenland werd er ook weer genoeg gevoetbald afgelopen weekend. In de tweede speelronde van de Premier League stond de tweede topper van het seizoen al op het programma. Nadat Arsenal vorig weekend de topper tegen Man City kansloos verloor, was het dit weekend tijd voor Chelsea-Arsenal. Opnieuw zou Arsenal verliezen, ook al was het dit keer niet kansloos. Sterker nog, Arsenal had met 0-3 voor moeten staan toen Chelsea via Pedro op 1-0 kwam in de tiende minuut. Daarna zorgde Morata met een solo-actie voor 2-0. Via Mkhitaryan en Iwobi wist Arsenal nog voor rust de schade te herstellen, om het vervolgens dankzij een goal van Alonso weer uit handen te geven. Chelsea wint met 3-2 en Arsenal heeft op alle toppers, behalve Manchester United, nu al zes punten achterstand.
Manchester United wist dit weekend namelijk niet winnend af te sluiten. Na het al niet zo overtuigende openingsduel tegen Leicester City (2-1 overwinning) ging het dit weekend flink fout. Dankzij goals van Murray, Duffy en Gross (penalty) stond het na 45 minuten al 3-1 voor Brighton, dat nog wel een goal van Lukaku moest slikken na een half uur gespeeld te hebben. Pogba wist in de 95ste minuut nog wel een penalty te benutten, maar het bleef vervolgens bij 3-2. Het chagrijn in het rode gedeelte van Manchester was al groot, maar zal nu alleen maar toenemen.
Man City kende geen enkele moeite met het Huddersfield Town van Kongolo, dat met 6-1 keihard onderuit ging bij de kampioen mede dankzij een hattrick van Aguero. Een dag eerder wist Tottenham wederom niet te overtuigen, maar wel weer te winnen. Fulham werd op Wembley met 3-1 verslagen dankzij een wereldvrije trap van Trippier, een heerlijke goal van Lucas en de eerste goal in Augustus van Harry Kane. Liverpool komt maandag nog in actie tegen Crystal Palace.

De uitslagen van speelronde twee in de Premier League

Ook de Primera Division opende afgelopen vrijdag met de eerste speelronde. De grote favorieten maakten geen fout. Barcelona won met 3-0 van Alaves mede dankzij twee goals van Messi, Real begon met een thuiszege op Getafe (2-0) dankzij goals van Carvajal en Bale en Sevilla opende het seizoen met een 1-4 zege bij promovendus Rayo Vallecano dankzij een hattrick van Andre Silva (overgekomen van AC Milan).
De enige uitslag die opviel was de 1-2 thuisnederlaag van Villarreal op Real Sociedad. Ondanks een goal van Balaguero in de zestiende minuut ging het toch mis voor de thuisploeg. Vlak voor rust wist Willian Jose de 1-1 te maken, terwijl Juanmi twintig minuten voor tijd de 1-2 wist te maken. Een valse start dus van Villarreal. Dit overkwam ook Real Betis, dat met 0-3 keihard onderuit ging tegen Levante dankzij een fantastische Luis Morales (twee goals) en een goal van Marti. Ook voor Real Betis geen sterke start dus van de competitie.
De topper van de eerste speelronde staat maandagavond pas op het programma (Valencia - Atletico Madrid), terwijl ook Bilbao en Leganes maandagavond pas hun seizoen openen.

De uitslagen van speelronde èèn in de Primera Division

De tweede speelronde van de Ligue 1 zorgde voor veel verrassende uitslagen. Het begon vrijdagavond al, toen Lyon met 1-0 onderuit ging bij promovendus Reims. Dankzij een goal van Chavarria in de 32ste minuut werd de goede start van vorige week meteen weer teniet gedaan. Een dag later ging ook Monaco in de fout. In eigen huis kwam de ploeg uit Monaco niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Lille. Tot slot sloot Marseille het Ligue-1 weekend af met een 3-1 nederlaag bij promovendus Nimes. Goals van Bouanga, Thioub en Ripart ging na Lyon en Monaco ook Marseille onderuit. PSG, dat met 1-3 won bij Guingamp dankzij twee goals van invaller Mbappe, is de grote winnaar van dit weekend. De ongeslagen kampioen word bovenin vergezeld door Nimes, Dijon en Reims, die ook na twee duels ongeslagen zijn en knap met zes punten in de top vijf staan na twee speelrondes.

De uitslagen van speelronde twee in de Ligue 1

Ook de Serie A begon dit weekend, waardoor alleen de Bundesliga (aankomende weekend) nog van start moet gaan. De meeste topploegen wisten hun eerste wedstrijd, zij het moeizaam, winnend af te sluiten. AS Roma won dankzij een schitterende assist van debutant Kluivert en goal van Dzeko met 0-1 in de slotminuut van Torino. Juventus had het net zo moeilijk tijdens het debuut van Ronaldo, maar wist een 2-1 achterstand (goals van Stepinski en Giaccherini) in het laatste kwartier goed te maken zoals alleen Juventus dat kan. Bani maakte met een eigen doelpunt de 2-2, terwijl Bernadeschi met veel geluk in de 93ste minuut nog de 2-3 voor Juventus wist binnen te schieten. Het duel van AC Milan tegen Genoa ging niet door vanwege de brugramp in die regio, terwijl Inter en Lazio als enige twee topploegen in de eerste speelronde wel puntverlies leden. Inter verloor met 1-0 van Sassuolo dankzij een benutte penalty van Berardi in de 27ste minuut. Inter wist deze achterstand in het halfuur dat volgde niet meer goed te maken. De topper Lazio-Napoli werd na een vermakelijk duel met 1-2 winnend afgesloten door Napoli. Lazio kwam dankzij een wereldgoal van Immobile op 1-0 in de eerste helft, maar vlak voor rust wist Milik de gelijkmaker te maken. In de 60ste minuut wist Insigne met een keihard schot de 1-2 te maken, wat vervolgens genoeg bleek voor de 1-2 zege.

De uitslagen van speelronde èèn in de Serie A

Tot slot nog de eerste ronde van de DFB-Pokal, die zoals altijd het weekend voor de eerste Bundesliga-speelronde wordt afgewerkt. De meeste topploegen wisten, sommige met veel en sommige met weinig moeite, zich te plaatsen voor de volgende ronde. Twee Bundesliga-teams vonden hun waterloo in de eerste speelronde. Frankfurt ging dankzij goals van Kienle en Lux met 2-1 onderuit bij SSV Ulm, terwijl Stuttgart met 2-0 verloor van Hansa Rostock dankzij treffers van Soukou en Pepic. Een andere opvallende uitslag was die van Bochum dat dankzij een 1-0 nederlaag bij het kleine Weiche Flensburg 08 (goal van Schulz) ook al klaar is in de DFB-Pokal. Maandag volgen nog vier duels.