vrijdag 24 augustus 2018

Ajax en PSV met één been in de Champions League na knappe zeges

De afgelopen week stond volledig in het teken van de play-offs in de Champions League en Europa League. Ajax en PSV wisten dinsdag en woensdag zichzelf een goede uitgangspositie te verschaffen voor volgende week, terwijl er veel Nederlanders succesvol waren in de Europa League op donderdag.

Lars Leeftink

We beginnen met de play-offs van de Champions League, waar PSV en Ajax zichzelf een goede uitgangspositie wisten te verschaffen. Ajax won in eigen huis met 3-1 van Dynamo Kiev na een fantastische eerste helft. Alle goals vielen tijdens de eerste 45 minuten. Dankzij een blunder van keeper Boyko kwam Ajax na twee minuten al op 1-0, waarna de Oekraïners tien minuten later uit een corner via Kedziora de 1-1 maakte. Ziyech (met wat geluk) en Tadic (na een schitterende aanval) wisten vlak voor rust Ajax op een 3-1 voorsprong te zetten, wat meer dan terecht was. In de tweede helft deed Ajax het wat rustiger aan, maar creëerde het nog genoeg kansen om op 4-1 en zelfs 5-1 te komen. Aan het einde van de wedstrijd wist Dynamo ook nog wat te creëren, maar het bleef bij 3-1.
PSV had een dag voor de zege van de Amsterdammers al het goede voorbeeld gegeven door in Wit-Rusland met 2-3 te winnen van Bate Borisov. De start van het duel was niet goed vanuit het perspectief van PSV, want in de negende minuut kwam de thuisploeg via Tuominen terecht op 1-0. Het achterstand had vervolgens veel groter kunnen worden, maar dankzij een penalty van Pereiro werd het vlak voor rust 1-1. Na rust verbeterde PSV zich en kwamen de Eindhovenaren ook terecht op 1-2 dankzij een heerlijke goal van Lozano. Toen Hleb ( ja die van Arsenal en Barcelona) dankzij een blunder van Zoet de 2-2 wist binnen te schieten, leek PSV het toch nog weg te geven. Amper een minuut later was het alweer 2-3 dankzij een heerlijke aanval, afgerond door Malen. Hierdoor moeten zowel Dynamo Kiev als Bate Borisov volgende week minimaal twee keer scoren om de Champions League nog te halen.

Diego Biseswar wist met PAOK op bezoek bij Benfica een knap 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen. Dankzij een goal van Pizzi in de eerste helft kwam de Griekse topclub, die Biseswar op de bank hield, op een 1-0 achterstand. Amr Warda zorgde uiteindelijk nog voor de 1-1 in de 76ste minuut. Hij was de enige Nederlander die naast Ajax en PSV in actie kwamen. Verder zijn de overige duels nog verre van beslist, waardoor het in elk duel nog spannend wordt volgende week.

De uitslagen uit de play-offs van de Champions League
Dan de play-offs van de Europa League, waar geen Nederlandse ploegen meer in meedoen. Feyenoord en Vitesse werden ten slotte vorige week uitgeschakeld door AS Trencin en Basel. Toch kwamen er nog genoeg Nederlanders in actie donderdagavond.
Misidjan en Lukoki wisten op bezoek bij Torpedo Koetaisi met 0-1 te winnen. Dankzij een goal van Wanderson vlak voor rust staat de Bulgaarse ploeg er goed voor. Misidjan stond in de basis, Lukoki zat op de bank en viel in. Sleegers en El Mahdioui wisten met AS Trencin thuis niet verder te komen dan 1-1 tegen AEK Larnaca. Sleegers scoorde wel de 1-0, maar die stond maar vijf minuten op het scorebord. Zo wacht de Slovaakse ploeg nog een aardige uitdaging volgende week in Cyprus. Ubbink zat op de bank bij AS Trencin en viel nog in aan het einde van het duel. Boy Waterman won met APOEL in eigen huis moeizaam van Astana (1-0) dankzij een goal van Caju. Waterman wist de nul te houden.
De meest succesvolle Nederlander donderdagavond was Ricky van Wolfswinkel, die voor Basel twee keer wist te scoren tijdens de 3-2 zege in eigen huis tegen Apollon Limassol. Hateboer, De Roon en Gosens stonden alledrie in de basis bij Atalanta, dat in eigen huis met 0-0 gelijk speelde tegen Kopenhagen.