maandag 27 augustus 2018

Verstappen eindelijk eens op het podium tijdens 'thuiswedstrijd' in Spa

Afgelopen weekend begon dan ook de laatste competitie aan het seizoen 2018-19: De Bundesliga. Dit terwijl er in de Serie A op zaterdagavond twee toppers gespeeld werden en er in de Premier League verrassend punterverlies was van landskampioen Man City. In Nederland maakte de traditionele top drie geen fout, terwijl de Spaanse topploegen dit met veel moeite ook voor elkaar wisten te krijgen. Dit en de F1 Grand Prix van Belgie in mijn blog van afgelopen weekend.

Lars Leeftink

We beginnen zoals altijd in de Eredivisie. Voor het tweede weekend achter elkaar maakte de traditionele top drie geen fout tijdens het weekend. Ajax kende een probleemloze middag tegen promovendus Emmen (5-0), terwijl Feyenoord ondanks een late comeback van Heerenveen met speels gemak won bij de club uit Friesland (3-5). Wederom had PSV het van de drie topteams het moeilijkst. Op bezoek bij PEC kreeg de thuisploeg kans na kans om op voorsprong te komen, waaronder een penalty in de eerste minuut die gemist werd door van Duinen. Toch kwam PSV in de 41ste minuut op voorsprong dankzij een goal van Luuk de Jong, die hard de 0-1 wist binnen te koppen. In de tweede helft speelde PSV nog slechter en kreeg PEC nog meer kansen, wat uiteindelijk ook resulteerde in de 1-1. Een prachtig afstandsschot van Vito van Crooy zorgde voor de terechte gelijkmaker. Vervolgens kreeg PEC nog genoeg kansen om op 2-1 te komen, maar was het net zoals tegen Fortuna Sittard PSV dat in de slotfase toesloeg. Luuk de Jong wist, compleet tegen de verhoudingen in, de 1-2 binnen te schieten, waardoor PSV voor de tweede keer dit seizoen onterecht en in de slotfase drie punten pakt in een uitduel. PSV is de enige ploeg zonder puntverlies.
Verder is Willem II met twee overwinningen uit drie (6 punten) heel goed begonnen aan het nieuwe seizoen. Dit weekend werd Heracles met 5-0 van het veld gespeeld mede dankzij nieuweling Avdijaj en een hattrick van Fran Sol. Alleen PEC (0 punten) en Fortuna Sittard hebben nog geen zege weten te boeken dit seizoen en staan dan ook onderaan in de Eredivisie.

De uitslagen van de derde speelronde in de Eredivisie
Dan het tweede niveau van Nederland, de Keuken Kampioen Divisie. Go Ahead Eagles is nog steeds de koploper na een moeizame 1-2 zege bij FC Eindhoven. Dankzij een heerlijke aanval, afgemaakt door Richard van de Venne, heeft de ploeg uit Deventer nu zes punten uit twee duels. Ook Top Oss (4-1 zege op Jong PSV), RKC (2-3 zege bij FC Den Bosch) en Roda JC (1-2 zege bij Almere City) zijn nog zonder puntverlies na twee speelrondes. Telstar, dat de laatste jaren altijd in de top tien wist te eindigen, is niet zo goed aan het seizoen begonnen. Na vorige week al verloren te hebben ging het dit weekend weer fout. In eigen huis werd er met 0-1 verloren van MVV dankzij een goal van Joeri Schroijen, waardoor Telstar nu met nul punten onderaan staat samen met Volendam, Eindhoven en Jong AZ (allemaal nul punten na twee speelrondes).
Twente wist dit weekend niet verder te komen dan een 2-2 gelijkspel bij Helmond Sport. Na een knotsgekke slotfase wist Jari Oosterwijk (vlak na een benutte penalty van Helmond Sport) in de 90ste minuut de 2-2 binnen te koppen en een punt te redden voor de ploeg uit Enschede. NEC komt maandagavond nog in actie op bezoek bij Jong FC Utrecht.

De uitslagen van de tweede speelronde in de Keuken Kampioen Divisie
In de Premier League stond de derde speelronde alweer op het programma. Terwijl de topper van deze speelronde (Man United - Tottenham) maandag pas gespeeld wordt, gebeurde er tijdens het weekend al meer dan genoeg. Alle topteams wisten zo'n beetje te winnen afgelopen weekend, behalve landskampioen Man City. Op bezoek bij promovendus Wolves wist Man City na een spectaculair duel niet verder te komen dan 1-1. Wel scoorde Wolves via de hand van centrale verdediger Boly, schoot Man City drie keer op de lat en had Man City een penalty moeten hebben die niet gegeven werd. Het geluk was dus niet aan de kant van Man City, dat dankzij een goal van Laporte nog wel een punt overhield aan het duel. Chelsea (1-2 bij Newcastle), Arsenal (3-1 tegen West Ham) en Liverpool (1-0 tegen Brighton) wisten met moeite afgelopen weekend drie punten te pakken. Arsenal moest terugkomen van een 0-1 achterstand, Liverpool had moeite met de verdediging van Brighton en Chelsea sloeg pas in de slotfase toe dankzij een eigen goal van Yedlin. Verder speelden ook Bournemouth en Everton een knotsgek duel. Met twee (terechte) rode kaarten en vier doelpunten was er aan spektakel geen gebrek. Bournemouth zou dankzij een late goal van Ake uiteindelijk van een 0-2 achterstand terugkomen tot 2-2. Ook het duel tussen Fulham en Burnley (4-2) was een heerlijke wedstrijd om naar te kijken. Liverpool, Chelsea en Watford zijn nog foutloos na drie speelrondes, terwijl West Ham als enige nog geen punten heeft dit seizoen.

De uitslagen van de derde speelronde in de Premier League
Als laatste Europese competitie begon afgelopen weekend ook de Bundesliga aan zijn 2018-19 seizoen. Bayern opende het seizoen met een lastige 3-1 zege op Hoffenheim, mede dankzij een late goal van Arjen Robben en een benutte penalty van Lewandowski. Dortmund overtuigend door met 4-1 van Leipzig te winnen, terwijl Wolfsburg in de topper tegen Schalke 04 met 2-1 wist te winnen. Weghorst maakte zijn debuut, kreeg bijna een rode kaart (dankzij VAR ging dit niet door na een kopstoot) en won met zijn ploeg vervolgens dankzij een goal van Ginczek in de 94ste minuut.
Naast Schalke 04 en Red Bull Leipzig is ook Leverkusen de verliezer van het openingsweekend. Leverkusen begon het seizoen namelijk met een 2-0 nederlaag bij Gladbach dankzij goals van Hofmann en Johnson.

De uitslagen van de eerste speelronde in de Bundesliga
 De tweede speelronde in de Primera Division was een wat minder verrassende speelronde dan die van vorige week. Alleen Valencia ging dit weekend verrassend onderuit bij Espanyol dankzij goals van Granero en Iglesias. Real (1-4 bij Girona) kwam op achterstand maar won uiteindelijk wel gemakkelijk, Barcelona (0-1 bij Valladolid) leek in de laatste minuut een goal te moeten incasseren die uiteindelijk werd geannuleerd door de VAR en Atletico Madrid (1-0 tegen Rayo Vallecano) won dankzij een goal van sterspeler Griezmann. De topper van dit weekend (Sevilla - Villarreal) eindigde in een doelpuntloos gelijkspel (0-0), een uitslag waar beide teams weinig mee opschieten.
Ook opvallend was het nieuwe puntverlies van Real Betis, dat bij Alaves niet verder kwam dan 0-0. Vorige week verloor de subtopper al verrassend met 1-3 in eigen huis van Levante, waardoor de start opvallend slecht is van de tweede club uit Sevilla. Alleen Real Madrid en Barcelona zijn nog foutloos in Spanje, terwijl Rayo Vallecano en Eibar nog op hun eerste punten wachten en Real Betis met een schamel puntje verrassend op de achttiende plek staat. Maandagavond spelen Athletic Bilbao en promovendus Heusca nog tegen elkaar om de tweede speelronde af te sluiten. Daarvoor nemen Levante en Celta de Vigo het nog tegen elkaar op in het voorlaatste duel van de speelronde.

De uitslagen van de tweede speelronde in de Primera Division
De tweede speelronde van de Serie A zat weer vol met toppers en spektakel. Daar waar Juventus de topper tegen Lazio met speels gemak won (2-0) dankzij goals van Pjanic en Mandzukic, was het duel tussen Napoli en AC Milan het duel van dit weekend. AC Milan was verrassend op een 0-2 voorsprong gekomen dankzij goals van Bonaventura en Calabria en zat na 50 minuten dus op roze. Toch wist Napoli zich in eigen huis terug te vechten. Dankzij twee prachtgoals van Zielinski stond het na 67 minuten plots 2-2, waarna Dries Mertens vanaf de bank in de 80ste minuut de 3-2 wist te maken. Hier zou het bij blijven.
Inter wist in eigen huis niet te profiteren van de toppers, want het wist zelf in eigen huis een 2-0 voorsprong dankzij goals van Perisic en de Vrij uit handen te geven tegen Torino. Belotti en Meite wisten voor de 68ste minuut de eindstand (2-2) al op het scorebord te zetten. Fiorentina won daarentegen wel in eigen huis. Chievo werd op indrukwekkende wijze met 6-1 verslagen. Juventus, Napoli en SPAL (won met 1-0 van Parma dit weekend) zijn nog foutloos na twee speelrondes, terwijl Chievo en Lazio nog geen punt verzameld hebben dit seizoen. Vooral voor Lazio is dit een pijnlijke vaststelling. Maandagavond sluiten AS Roma en Atalanta de tweede speelronde af in Rome.

De uitslagen van de tweede speelronde in de Serie A
Tot slot de Ligue 1, waar de derde speelronde op het programma stond. Aan een echte topper ontbrak het dit weekend, maar Bordeaux - Monaco dichtbij genoeg. Dankzij twee heerlijke goals van Kamano verloren de Monegasken met 2-1 van Bordeaux en weet het voor de tweede keer in drie duels niet te winnen. De andere topploegen profiteerde er graag van. PSG won makkelijk van Angers (3-1), terwijl Lyon met 2-0 won van Strasbourg mede dankzij een wereldgoal van Traore. Ook Dijon is nog steeds foutloos dit seizoen na een indrukwekkende 0-4 zege bij OGC Nice. Samen met PSG staan zij na drie duels op negen punten.
Promovendi Reims (4-1 bij Amiens) en Nimes (1-0 bij Toulouse) zagen hun knappe ongeslagen status als sneeuw voor de zon verdwijnen en verloren dit weekend. Ook Marseille wist het weekend niet winnend af te sluiten. In eigen huis werd er in de slotfase nog een punt gered tegen Rennes dankzij een eigen goal van Bensebaini. Guingamp en Angers zijn de enige teams die nog geen punten hebben weten te pakken dit seizoen, terwijl onder meer Nice, Nantes en Caen nog wachten op hun eerste zege van dit prille seizoen.

De uitslagen van de derde speelronde in de Ligue 1
Dan de andere sport. Afgelopen weekend ontwaakte het F1-circus uit zijn winterslaap. Zoals altijd gebeurde dit op Spa Francorchamps. Na een goede openingsronde bleek Vettel onbedreigd naar de zege te rijden. In de eerste ronde wist hij Hamilton in te halen, waarna hij hem alleen nog even zag bij de restart na een grote crash van Alonso, Hulkenberg en LeClerc in de eerste bocht vlak na de start. Hamilton werd tweede, daar waar Verstappen in zijn thuiswedstrijd eindelijk eens het podium wist te halen. Hij wist de Force India's van Perez en Ocon al vroeg in te halen, waarna hij eenzaam en alleen de rest van de race uit wist te rijden. Raikkonen en Ricciardo wisten de finish niet te halen in Belgie, waardoor Verstappen voornamelijk op hun en Bottas (van achteruit naar de vierde plek gereden) punten weet te winnen in het algemeen klassement. De Nederlander heeft nu 24 en 26 punten achterstand op de twee Finnen en is over Ricciardo heen geklommen in de stand.

De stand in de F1 na 13 van de 21 races | Bron: GPUpdate

Geen opmerkingen:

Een reactie posten