vrijdag 31 augustus 2018

Ajax en PSV samen naar de Champions League tijdens 'week van de wederopstanding'

De afgelopen week zou de week gaan worden van de wederopstanding. Niks bleek minder waar te zijn. Zowel Ajax als PSV wisten zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League door overtuigend hun play-off duels te winnen. Verder kwamen er ook Nederlanders in actie in de Europa League en begonnen de US Open en de Vuelta deze week.

Lars Leeftink

We beginnen met de Champions League, waar de returns van de play-offs op het programma stonden. De twee Nederlandse teams die in actie kwamen, PSV en Ajax, hadden zichzelf vorig week al een gunstige uitgangspositie verschaft en wisten dit dinsdag en woensdagavond af te maken. Ajax wist met speels gemak 0-0 gelijk te spelen in Kiev, terwijl de Amsterdammers zelf makkelijk een stuk of vijf keer hadden kunnen scoren. PSV had het zo ver dit mogelijk is nog makkelijker in eigen huis tegen Bate Borisov. Het werd uiteindelijk 3-0 voor de Eindhovenaren, maar dit had makkelijk 5-0 kunnen zijn. Zowel Ajax als PSV plaatsen zich dus makkelijk voor de groepsfase van de Champions League en zorgen er tevens voor dat Nederland over Denemarken en Oostenrijk gaat in de UEFA coeficentielijst en nu de elfde plek bezet. Dit zou betekenen dat de kampioen weer direct de Champions League in zou gaan vanaf volgend seizoen.

De andere ploegen die zich wisten te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League: AEK Athene, Young Boys, Rode Ster Belgrado en Benfica.

De uitslagen van de play-offs in de Champions League
De loting heeft uitgemaakt dat Ajax in een groep met perspectief zit. Ajax moet het twee keer opnemen tegen Bayern Munchen, Benfica en AEK Athene. PSV daarentegen lijkt kansloos te zijn in een groep met Barcelona, Tottenham en Internationale.

De verdeling van de groepen in de Champions League
Als we in de Europa League kijken naar de prestaties van de Nederlanders, dan ging dat afgelopen donderdag met wisselend succes. Boy Waterman wist zich niet te plaatsen met APOEL voor de groepsfase van de Europa League. Na penalty's werd de Cypriotische ploeg uitgeschakeld door Astana. Ook voor Slegers, Mahdioui en Ubbink zit het Europees seizoen er op. Met AS Trencin werd er op bezoek bij Hector Hevel en AEK Larnaca met 3-0 verloren, wat uitschakeling betekende voor de drie Nederlanders. Hector Hevel gaat daarentegen wel door met Larnaca. Ook opvallend was de uitschakeling van De Roon, Hateboer en Gosens met Atalanta. Na penalty'ss werd de Italiaanse ploeg uitgeschakeld door FC Kopenhagen. Ook Ricky van Wolfswinkel werd met FC Basel verrassend uitgeschakeld door Apollon Limassol, terwijl Jeremy de Nooijer met Sherrif Tiraspol zijn waterloo vond bij Qarabag (3-0). 
Is het dan alleen maar negatief? Nee. Babel en Lens wisten zich met Besiktas wel te verzekeren van de groepsfase van de Europa League. Ditzelfde geld voor interim-trainer Rini Coolen, die met Rosenborg kwalificatie wist af te dwingen. De loting voor de groepsfase van de Europa League, zonder Nederlandse ploegen, ziet er als volgt uit.

De loting van de groepsfase in de Europa League


US OPEN


Maandag begon met de US Open de laatste grand-slam van dit tennis-seizoen. In de eerste ronde waren er twee verrassingen te noteren. Bij de mannen werd nummer 19 Bautista Agut met 6-3, 6-3 en 6-4 kansloos gelaten door de Australiƫr Kubler. De Spanjaard licht er na de eerste ronde dus al uit, daar waar alle andere favorieten zich probleemloos wisten te plaatsen voor de volgende ronde. Zo ook Haase, die van een 0-2 achterstand terugkwam om vervolgens in vijf sets met 3-2 te winnen van de Amerikaan McDonald (6-4, 6-4, 3-6, 1-6 en 3-6).
Bij de vrouwen waren er ook amper verrassingen net noteren. Toch was de enige opvallende uitschakeling ook gelijk een hele opvallende. Nummer 1 Simone Halep wist de eerst ronde niet te overleven. De Estse Kanepi wist met 2-6 en 4-6 vrij eenvoudig te winnen van een gefrustreerde Halep. Arantxa Rus werd helaas uitgeschakeld in de eerste ronde. De nummer 29 Cibulkova was met 4-6, 6-2 en 6-3 een maatje te groot voor de Nederlandse. Kiki Bertens wist daarentegen probleemloos de volgende ronde te halen. De nummer 13 won met 6-0 en 7-5 van de Tsjechische Pliskova.

In de tweede ronde ging het bij de mannen mis voor de Griek Tsitsipas. De als vijftiende geplaatste Griek verloor na vier sets van de Rus Medvedev (6-4, 6-3, 4-6 en 6-3). Ook de als twaalfde geplaatste Spanjaard Busta ging onderuit. hij verloor na vijf sets van de Portugees Sousa (4-6, 6-3, 5-7, 6-2 en 2-0). Fognini voegde zich even later ook in dit rijtje. De Italiaan ,als veertiende geplaatst, moest het afleggen tegen de Australiƫr Millman (1-6, 6-4, 4-6 en 1-6). Helaas kwam het seizoen ook ten einde voor Robin Haase. De Nederlander verloor met 2-6, 6-7, 3-6 en 2-6 van de Belg Goffin.
Bij de vrouwen ging nummer twaalf Muguruza met 3-0 onderuit tegen de Tsjechische Muchova. De Spaanse verloor met 6-3, 4-6 en 4-6. De Duitse Goerges verloor met 6-7 en 3-6 van Makarova, waardoor ook de nummer negen van het toernooi na de tweede ronde al klaar was. Een dag later was het Carolina Wozniacki die verrassend uitgeschakeld werd door de Oekrainse Tsurenko. De Deense nummer twee verloor met 6-4 en 6-2. Kiki Bertens wist overtuigende de derde ronde te halen dankzij een 6-2 en 6-1 zege op de Amerikaanse Di Lorenzo.

VUELTA


Maandag begon ook de Vuelta aan zijn eerste raceweek. De derde etappe in de Vuelta was een sprintetappe die na goed voorbereidend werk van zijn teamgenoten gewonnen werd door Elia Viviani. Danny van Poppel ging iets te vroeg de sprint aan, waarna Viviani net voor Nizzolo en Sagan de etappe wist te winnen. Een etappe later was het feest voor de kopgroep. Benjamin King wist de aankomst bergop naar Puerto de Alfacar te winnen voor Stalnov en Rolland. De favorieten lieten zich eigenlijk niet zien tijdens de slotklim. Alleen Yates wist een seconde of twintig te winnen op de favorietengroep, terwijl Mollema en Zakarin al veel tijd verloren. Een dag later tijdens etappe vijf was Mollema dichtbij een etappezege. Weer mocht de kopgroep het gaan uitmaken, maar dit keer was het Willian Clarke die een driemanssprint won voor Mollema en De Marchi. Zo heeft de kopgroep dus twee keer zegen gevierd deze week. Op donderdag greep er een Nederlander opnieuw net naast de zege. In een etappe met veel valpartijen (waarvan Kelderman het grootste slachtoffer is met bijna 2 minuten verlies op de favorieten) bleek het een sprint te worden tussen de beste sprinters die aanwezig zijn. Viviani zat niet goed gepositioneerd, waardoor de strijd om de zege wijd open lag. Nacer Bouhanni wist uiteindelijk de zege te pakken voor Danny van Poppel en Viviani.

De stand in de Vuelta na zes etappes | Bron: Wielerflits

Geen opmerkingen:

Een reactie posten