maandag 3 september 2018

Verstappen mist podium in Monza tijdens laatste voetbalweekend voor de eerste interlandperiode

Afgelopen weekend werd de eerste voetbalperiode van 2018-19 afgesloten. Elke competitie is nu minimaal twee speelrondes onderweg, waardoor we deze week kunnen samenvatten hoe elke competitie ervoor staat. Verder ook aandacht voor de GP van Monza, een situatie-update van de Vuelta en de beslissende week van de US Open die gaat aanbreken.

Lars Leeftink

We beginnen zoals altijd met de Eredivisie, waar de top drie opnieuw geen fout maakte. PSV won met 6-1 eenvoudig van streekgenoot Willem II, Ajax won met 0-4 eveneens eenvoudig in Arnhem van Vitesse en Feyenoord liep in de tweede helft definitief weg bij NAC Breda (4-2). Hierdoor heeft PSV twee punten voorsprong op Ajax en drie op Feyenoord na vier speelrondes met ingang van de interlandperiode. De enige ploeg die nog geen overwinning heeft mogen verwelkomen is promovendus Fortuna, dat na vier duels met twee gelijke spellen en twee nederlagen op twee punten staat. Het meest opvallende van deze week was het duel tussen Excelsior en ADO, dat in 2-4 eindigde. El Khayati wist tijdens dit duel vier doelpunten te maken ,waarmee hij alle goals van ADO voor zijn rekening nam in Rotterdam.

De uitslagen van de vierde speelronde in de Eredivisie

In de Keuken Kampioen Divisie wist Go Ahead Eagles met moeite zijn ongeslagen status te behouden. Na de zege op MVV (1-2) staan de Deventenaren met negen punten ongeslagen bovenaan met ingang van de interlandperiode. Verder zijn vooral de namen van Top Oss (6 punten) en RKC (6 punten) in de top tien opvallend. Beide clubs hadden geen hoge verwachtingen van dit seizoen, maar doen het voorlopig met twee zeges en een nederlaag meer dan prima. Dit kan niet gezegd worden van Helmond Sport, Jong AZ, Volendam, Dordrecht, Eindhoven en Jong Utrecht, die na drie speelrondes nog steeds wachten op hun eerste zege. Eindhoven en Jong Utrecht hebben zelfs nog geen punt weten te verzamelen tijdens dit seizoen. Overigens is het niet verrassend dat al deze teams onderaan staan.


De uitslagen van de derde speelronde in de Keuken Kampioen Divisie

Dan door naar het buitenlandse voetbal. In de Premier League zijn er inmiddels vier speelrondes gespeeld als we de interlandperiode ingaan, en er zijn nog drie ongeslagen ploegen. Dat Liverpool en Chelsea ongeslagen zijn is niet zo opvallend, maar dat Watford daar als derde gewoon bijstaat is wel opvallend. Met vier zeges in vier wedstrijden, waaronder een zege afgelopen weekend op Tottenham (2-1), is Watford uitstekend begonnen aan het seizoen. Man City heeft twee punten achterstand, daar waar Tottenham na afgelopen weekend drie punten achterstand heeft. Vooral voor Man United en Arsenal is de start matig geweest. Met twee zeges en twee nederlagen is de achterstand van de twee grootmachten al opgelopen tot zes punten. Cardiff City, Huddersfield Town, Newcastle, Burnley en West Ham hebben nog geen zege weten te boeken. West Ham is van deze ploegen de enige die nog geen punten heeft weten te verzamelen dit seizoen in de Premier League.

De uitslagen van de 

In de Bundesliga zijn er met ingang van de interlandperiode nog maar twee speelrondes gespeeld. Toch zijn er net zoveel ongeslagen teams over als in de Premier League na vier speelrondes. Bayern Munchen is geen opvallend naam, maar Wolfsburg en Herta BSC zijn net zoals Bayern ijzersterk aan het seizoen begonnen. Met Weghorst, Verhaegh (Wolfsburg), Rekik en Luckassen (Herta BSC) zijn er veel Nederlanders betrokken bij de succesvolle start van de twee ploegen. Hannover 96, Düsseldorf, Nürnberg, Leipzig, Schalke 04, Freiburg, Leverkusen en Stuttgart wachten nog op hun eerste zege, waarvan Schalke 04, Freiburg, Leverkusen en Stuttgart nog wachten op hun eerste punten. Vooral voor RB Leipzig, Schalke 04 en Leverkusen is deze start een hard gelach.

Uitslagen uit de tweede speelronde van de Bundesliga

In de Primera Division zijn er voor de interlandperiode drie speelrondes gespeeld. De twee grootste ploegen in Spanje, Real en Barcelona, zijn als enige nog ongeslagen na drie wedstrijden. Atletico heeft al vijf punten achterstand dankzij een gelijkspel en een nederlaag. Valladolid, Valencia, Villarreal, Leganes en Rayo Vallecano hebben nog geen overwinning achter hun naam staan. Hiervan heeft alleen promovendus Rayo Vallecano nog geen punten verzameld. Rayo heeft nog wel een wedstrijd te goed vanwege de afgelasting van afgelopen weekend tegen Athletic Bilbao. Vooral voor Villarreal en Valencia geld dat de start teleurstellend te noemen is. Met gelijke spelen presteren beide ploegen nog niet zoals ze van tevoren verwacht hadden. 

De uitslagen van de derde speelronde in de Primera Division

In de Serie A zijn er ook drie speelrondes gespeeld, en in Italie is alleen Juventus nog ongeslagen. Alle grote clubs hebben minimaal drie punten achterstand opgelopen tijdens de eerste drie duels van dit seizoen. Fiorentina en Napoli staan op drie punten achterstand, Inter en AS Roma op vier punten achterstand en AC Milan en Lazio zelfs op zes punten achterstand. Fiorentina en AC Milan moeten nog wel een wedstrijd inhalen na de brugramp van twee weken geleden. Sassuolo (7 punten) SPAL (zes punten) en Empoli (vier punten) daarentegen zijn opvallend goed begonnen aan het seizoen. Parma, Bologna, Frosinone en Chievo hebben nog geen zege kunnen vieren dit seizoen ,maar wisten allemaal wel een punt te verzamelen dit seizoen. Vooral Lazio en AC Milan zullen na hun investeringen van afgelopen zomer niet tevreden zijn met twee nederlagen en een zege tijdens de eerste drie duels.

De uitslagen van de derde speelronde in de Serie A 

In Frankrijk zijn er al vier speelrondes afgewerkt, en ook daar is alleen de regerend kampioen nog ongeslagen. PSG won al zijn duels tot nu toen en heeft al vijf punten of meer voorsprong weten te pakken op zijn concurrenten. Dijon en Toulouse (beide negen punten) zijn met drie zeges en een nederlaag de grootste concurrenten momenteel voor PSG, wat al genoeg zegt. Alleen Guingamp wist nog geen overwinning te boeken in de Ligue 1 dit seizoen. Zij zijn tevens het enige team dat nog geen punt heeft weten te verzamelen. Vooral de start van Lyon (twee zeges, twee nederlagen) AS Monaco, Nice (beide twee nederlagen ,een gelijkspel en een zege) en Bordeaux (drie nederlagen en een zege) zijn teleurstellend te noemen. De achterstand op PSG is voor al deze teams al minimaal zes punten. 

De uitslagen van de vierde speelronde in de Ligue 1

VUELTA


Na zeges van Valverde, Gallopin en King afgelopen weekend werd de eerste week van de Vuelta afgerond. In het algemeen klassement zijn de klassementsmannen inmiddels boven komen drijven. Simon Yates heeft de rode trui na een kleine 37 uur in handen net voor Valverde (1 seconden). De rest van de top tien zit allemaal binnen de 50 seconden, terwijl de top zestien nog binnen 3 minuten zit. Bij deze eerste zestien (de klassementskandidaten) zitten twee Nederlanders: Steven Kruijswijk (negende op 43 seconden) en Wilco Kelderman (14de op 1.50). Vooral Kelderman maakte dit weekend een sterke indruk na een matige start. Op Lammertink na rijd iedereen nog mee na de eerste week, wat een unieke situatie is. Lammertink moest vanwege buikgriep opgeven afgelopen weekend. Het puntenklassement is voorlopig stevig in handen van Valverde (18 punten voorsprong op de nummer twee), terwijl het bergklassement na veel aanvallen stevig in handen is van de Spanjaard Mate (27 punten voorsprong op de nummer twee). 

De stand in de Vuelta na de eerste week (negen etappes) | Bron: SofaScore

FORMULE 1


In de Formule 1 stond de GP van Italie op het programma. In Monza zou Hamilton dankzij een geniale inhaalactie en goed blokkeerwerk van teamgenoot Bottas uiteindelijk de zege pakken voor Kimi Raikkonen en Valteri Bottas. Het feit dat Bottas derde werd heeft vooral te maken met een domme fout van Verstappen. De Nederlander leek op weg naar een knappe derde plek dankzij een chaotische start van Vettel en het uitvallen van Ricciardo, maar de Nederlander kreeg een tijdstraf van vijf seconden omdat hij Bottas geen ruimte gaf om een inhaalactie te maken. Hierdoor eindigde Verstappen niet derde maar vijfde achter zelfs Vettel. 
Hamilton staat dankzij deze zege weer stevig aan de leiding in het algemeen klassement. De Brit heeft dertig punten voorsprong op de Duitser Vettel, wat twee volledige GP-zeges is. Raikkonen en Bottas vechten voorlopig voor plek drie en vier, terwijl Ricciardo en Verstappen de vijfde en zesde plek verdelen. 

De tussenstand in de F1 na 14 van de 21 wedstrijden | Bron: GPUpdate


US OPEN


Dan de US Open, waar het echte werk deze week gaat beginnen. Na een paar opvallend nederlagen van goede tennissers beginnen deze week de achtste finales van het laatste grand slam-toernooi van dit seizoen. Helaas gebeurt dit zonder Nederlanders, aangezien Bertens, Rus en Haase al uitgeschakeld zijn. Bij de manen zijn een paar kwartfinales al bekent: Nadal (8) - Thiem (9) en Del Potro (3) - Isner (11). De andere achtste finales moeten nog gespeeld worden.
Bij de vrouwen zijn er ook al twee kwartfinales bekent: Williams (17) - Pliskova (8) en Stephens (3) - Sevastova (19). De overige achtste finales zullen op hetzelfde moment afgewerkt gaan worden als die van de mannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten