maandag 10 september 2018

Nederland weert zich prima in Frankrijk tijdens afronding tennis-seizoen

Het afgelopen weekend begon voor Nederland dan eindelijk de Nations League. Naast deze wedstrijd werd ook de US Open afgerond met een verrassende winnares bij de vrouwen en werd de tweede week van de Vuelta afgewerkt. Het waren vooral de aanvallers die succesvol waren in Spanje afgelopen week.

Lars Leeftink

We beginnen met het debuut van Nederland in de Nations League. In Parijs nam oranje het op tegen Frankrijk. In de eerste helft was Nederland kansloos tegen de wereldkampioen, wat ook resulteerde in een 1-0 ruststand. Kylian Mbappe kon eerst nog een paar kopjes koffie zetten voordat hij de 1-0 voor een leeg doel kon binnen schieten. In de tweede helft herstelde Nederland zich en kwam het verrassend op 1-1 dankzij een goal van Ryan Babel. Jammer genoeg was het acht minuten later alweer 2-1 dankzij een schitterende goal van Olivier Giroud. Hier zou het vervolgens bij blijven, waardoor Nederland dus met een respectabele nederlaag begint aan de Nations League.

Frankrijk - Nederland | Bron: SofaScore

VUELTA


De tweede week in de Vuelta begon afgelopen dinsdag met een klassieke sprintetappe. De kopgroep reed eigenlijk voor spek en bonen voor het peloton uit. Viviani, de beste sprinter van dit seizoen, wist met speels gemak de sprintetappe te winnen voor Sagan en landgenoot Nizzolo. Van Poppel moest helaas van heel ver weg de sprint aangaan en eindigde als zesde. Tijdens de elfde etappe, op woensdag verreden, bleek de kopgroep het wel te redden. Na een heuvelachtige etappe bleven De Marchi en Restrepo voorin over, terwijl Mollema zijn poging daarvoor zag mislukken. Op de slotklim was het de Italiaan De Marchi die wegreed van Restrepo, waarna hij uiteindelijk met 28 seconden voorsprong als eerste over de streep zou komen. Restrepo werd tweede, Pellizotti derde. Bij de klassementsmannen gebeurde er niks, waardoor Yates nog steeds de leider is in de Vuelta.
Vervolgens wisten ook Geniez (donderdag), Rodriguez (vrijdag) en Pinot (zondag) vanuit de kopgroep een zege te boeken zonder dat er daarachter veel gebeurde qua tijdsverschillen bij de favorieten. Zaterdag was de enige dag dat de favorieten om de dagzege konden strijden. Simon Yates wist de etappe naar Les Praeres op zijn naam te schrijven voor de net te laat komende Lopez en Valverde. In het algemeen klassement werd de rode trui even gegund aan Herrada, maar aan het einde van de week is hij gewoon weer terug bij Simon Yates. Na 64 uur heeft hij 26 seconden voorsprong op Valverde en 33 seconden voorsprong op Quintana, teamgenoot van Valverde. Verder reed Kruijswijk een ijzersterke week waarin hij naar de vijfde plek wist te stijgen. Hij heeft nu 1.29 achterstand op Yates en heeft nog zicht op een top vijf-uitslag. Kelderman daarentegen kende niet zo'n goede week en staat voorlopig net buiten de top tien. De Nederlander staat twaalfde op ruim zeven minuten van Yate. Kelderman heeft voorlopig 3.30 achterstand op de tiende plek (Buchmann). De puntentrui lijkt al beslist te zijn. Valverde heeft 115 punten en heeft ruim 30 punten voorsprong op Peter Sagan. Het bergklassement daarentegen is een stuk spannender. Mate heeft 64 punten, maar de top vier (De Gendt, King en Mollema) staan allemaal binnen tien punten met ingang van de laatste raceweek. Het combinatieklassement gaat voorlopig tussen Valverde (13 punten), Lopez (13 punten) en Yates (16 punten), terwijl het teamklassement gaat tussen Bahrain-Merida en Movistar (3 minuten achterstand).


De stand in de Vuelta na vijftien van de 21 etappes | Bron: Wielerflits


US OPEN


Afgelopen weekend kwam er ook een einde aan het laatste grand slam-toernooi van het tennis-seizoen. In Amerika wisten Novak Djokovic en Naomi Osaka het seizoen met een grand slam-zege af te sluiten. Voor Djokovic, die met 3-6, 6-7 en 3-6 van de Argentijn Del Potro wist te winnen, is dit niks nieuws. De Serviërs domineerde het gehele toernooi en is dan ook meer dan terecht de winnaar van de US Open. Voor Naomi Osaka is dit een ander verhaal. Het is de eerste keer dat de Japanse überhaupt in de buurt kwam van een grand slam-zege. Ze wist dan ook maar meteen van het moment gebruik te maken door de finale te winnen. Na een onrustige wedstrijd wist de Japanse met 2-6 en 4-6 makkelijk te winnen van Serena Williams. De Amerikaanse was meer bezig met de scheidsrechter, waar ze de hele wedstrijd mee aan het discussiëren was. Osaka profiteerde hiervan en won overtuigend de finale van de US Open.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten