zondag 15 juli 2018

WK 2018 Update #6: Frankrijk voor het eerst sinds twintig jaar wereldkampioen

De afgelopen week bleek een enorm drukke sportweek te zijn. Vooral in het weekend was het erg druk. De finales van Wimbledon werden gespeeld, het WK voetbal werd afgerond en er stond een volledige week in de Tour de France op het programma met veel spektakel. Dit was week 28 van het jaar 2018.

Lars Leeftink


FRANKRIJK 1-0 BELGIË: Umtiti kopt de Fransen naar de finale


Frankrijk wist na verlenging pas zijn finaleplek te bemachtigen. Belgie had in de eerste helft de bal, maar wist amper tot niks te creëren. In de tweede helft nam Frankrijk de controle wat meer in handen, maar ook in deze helft wisten beide teams niet tot scoren te komen. In de verlenging wist Samuel Umtiti de winnende en de enige goal van de wedstrijd te scoren. Frankrijk gaat naar de finale, Belgie moet het doen met de troostfinale.

KROATIË 2-1 ENGELAND: Engeland geeft voorsprong in de verlenging weg


De tegenstander in deze troostfinale zal Engeland zijn, na de 2-1 nederlaag tegen Kroatië. De Engelsen kwamen dankzij een wereld vrije trap van Trippier op 1-0, maar gaven de voorsprong in de tweede helft uit handen. Het is Ivan Perisic die de 1-1 wist te maken omdat Engeland veel te veel naar achteren liep. Dit ging tijdens de verlenging door, waardoor Kroatië uiteindelijk dankzij Mandzukic de winnende treffer wist te maken. Kroatië zal het hierdoor gaan opnemen tegen Frankrijk in de finale.

FRANKRIJK 4-2 KROATIË: Frankrijk voor het eerst sinds 20 jaar weer wereldkampioen


Voor het eerst sinds 1998 heeft Frankrijk met overmacht de wereldtitel weten te bemachtigen. Na een zinderende finale wonnen de Fransen met 4-2 van de Kroaten, waardoor Frankrijk in de regen de gouden trofee omhoog mocht houden. Dankzij een eigen goal van Mandzukic kwamen de Kroaten op een 1-0 achterstand, maar dit werd al snel goedgemaakt door Perisic. De aanvaller wist op schitterende wijze een mooie standaardsituatie af te ronden. Toch kwamen de Fransen vlak voor rust weer op voorsprong. Antoine Griezmann wist Frankrijk vanaf de penaltystip op een 2-1 voorsprong te zetten.
Na rust liep Frankrijk uit dankzij goals van Pogba en Mbappe, waarna het duel wel beslist was. Mandzukic wist zijn eigen goal nog wel goed te maken en Kroatië op 2-4 te brengen, maar meer zat er niet in. Luka Modric werd uitgeroepen als beste speler van het WK, Mbappe kreeg de prijs voor het grootste talent van het toernooi, Courtois als beste keeper van het toernooi en Kane als topscoorder van het WK met zes doelpunten.

De resultaten van de halve finale en finale | Bron: SofaScore

TOUR DE FRANCE: Dumoulin verspeelt voorsprong dankzij lekke band in slotfase etappe


De eerste echte week begon met de ploegentijdrit in Cholet. BMC won nipt de ploegentijdrit, maar het belangrijkste was dat Porte, Bernal, Froome en Yates hun eerdere tijdverlies wisten goed te maken. Dumoulin was de enige die de voorsprong op deze klassementsrenners wist te behouden. Hierdoor ging hij met een ruime voorsprong op zijn concurrenten beginnen aan de tweede week. In de volgende etappe naar sarzeau bleek niet de meest spectaculaire etappe te zijn. Gaviria wist, nadat de kopgroep ingerekend was, de massasprint overtuigend te winnen voor Sagan en Greipel. Groenewegen moest van ver komen en moest genoegen nemen met de vierde plek.

Vervolgens waren de klassementsrenners aan de beurt om zich te laten zien. In de etappe naar Quimper was het Peter Sagan die zijn eerste zege van deze Tour de France wist binnen te halen. Hij wist Colbrelli in een prachtige tweestrijd te verslaan. In deze etappe zou Skujins zijn huidige bergtrui weten te veroveren. Een dag later ging het peloton richting de Mur van Bretagne. De winnaar op deze steile heuvel was de afgelopen jaren ook succesvol zijn in de rest van de Tour. Daniel Martin zou als eerste over de streep weten te komen voor Latour en Valverde. Bardet en Dumoulin verloren meer dan een half uur dankzij een lekke band van Dumoulin en Bardet die de gevolgen daarvan ook voelde. De andere klassementsmannen zaten keurig bij elkaar.
De vrijdag was de eerste succesvolle dag voor Nederland in de Tour de France. Dylan Groenwegen liet al zien steeds beter in vorm te komen en wist dit in de etappe naar Chartres met een zege te belonen. Hij versloeg met overmacht Gaviria en Sagan en grijpt zo zijn tweede etappezegen in zijn nog zo prille Tour de France-carrière. En er gaan er nog veel meer volgen. Het was de volgende dag namelijk alweer raak. Na een slome en saaie etappe, net zoals de dag daarvoor, wist Groenewegen Greipel en Gaviria achter zich te houden. Dit keer kon hij twee vingers opsteken. Greipel en Gaviria zouden uiteindelijk gediskwalificeerd worden vanwege kopstoten. Daniel Martin was de verliezen van de dag. Vanwege een valpartij verloor hij ruim en minuut en zijn de klassementsaspiraties van de Ier aan duigen.
In de etappe van zondag gingen de renners over de kasseien van Roubaix. Ondanks dat de meeste klassementsrenners het wisten te overleven, waren er toch een paar verliezers te noteren. Richie Porte moest de Tour verlaten na een harde val, terwijl Bernal, Bardet, Uran en Landa meer dan een halve minuut verloren op de favorieten. Jungels wist op de groep favorieten welgeteld vijf seconden te winnen. John Degenkolb wist de waarschijnlijk meest spectaculaire etappe van deze Tour te winnen, net voor de Belgen van Avermaet en Lampaert.

De verschillen tussen de favorieten na de eerste week in de Tour de France | Bron: Wielerflits

WIMBLEDON: Kerber en Djokovic grijpen titel op Wimbledon


Na een chaotisch toernooi bij de dames stond de terechte winnaar uiteindelijk toch met de beker in haar handen. Angelique Kerber domineerde eigenlijk zo'n beetje het gehele gras-toernooi en stond dan ook meer dan terecht in de finale tegen Serena Williams. Deze finale wist zijn overtuigend met 6-3 en 6-3 naar haar toe te trekken. Williams was duidelijk buiten adem en het was al een hele prestatie om zo vlak na haar bevalling alweer in een grand-slam finale te staan.

Bij de mannen was het niet veel spannender. Novak Djokovic wist met 6-2, 6-2 en 7-6 makkelijk te winnen van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, die verrassend de finale wist te bereiken. Djokovic gaf Anderson vanaf het begin geen kans en het werd hierdoor eigenlijk nooit echt een wedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten