zondag 8 juli 2018

WK 2018 Update #5: WK-favorieten maken rol waar tijdens openingsweekend 105de Tour de France

De kwartfinales stonden dit weekend op het programma. Net zoals de vorige rondes zouden ook deze vier duels niet teleurstellen. Naast al het wk-geweld was er ook nog de start van de 105de Tour De France, Wimbledon en de Grand-Prix van Engeland. Vandaar ook niet alleen aandacht voor het WK, maar ook een uitstapje naar deze andere sporten.

Lars Leeftink


Uruguay 0 - 2 Frankrijk: Cavani-loos Uruguay uitgeschakeld door Frankrijk


Frankrijk was het eerste team dat zich wist te plaatsten voor de halve finales. De Fransen wisten toch wel vrij eenvoudig overeind te blijven tegen de aanvallend onmachtige Uruguayanen. Dankzij een schitterende kopbal van Raphael Varane kwam Frankrijk vlak voor rust op 1-0. Deze voorsprong werd dankzij een goal van Griezmann na een uur uitgebreid naar 2-0. Toen was het verzet echt gebroken van Uruguay, dat het gehele duel zonder Cavani speelde. 

Brazilie 1 - 2 Belgie: Brazilie verliest van omschakelingssterkte Belgen


De tegenstander in deze halve finale zal Belgie zijn, dat in het meest spectaculaire duel van de laatste vier met 1-2 wist te winnen van de Brazilianen. Dankzij goals van Fernandinho (eigen goal) en De Bruyne wist Belgie via standaardsituaties en counters het meeste gevaar te stichten en een 0-2 voorsprong de kleedkamers in te nemen. Dit beeld veranderde na rust niet, want Brazilie had de bal en creëerde kans na kans. In de 76ste minuut zat de bal er dan eindelijk eens een keertje in. De net ingevallen Renato Augusto wist de spanning terug te brengen. Toch wist Belgie in de slotfase met moeite (dankzij een redding van Coutois) stand te houden. Frankrijk - Belgie dus in de halve finale.

Uitslagen en halve finale | Bron: SofaScore

Rusland 2 - 2 Kroatië (WNS): Thuisland dankzij Subasic uitgeschakeld


Het thuisland werd zaterdagavond na een spektakelstuk uitgeschakeld door Kroatie. De Russen kwamen dankzij een wereldgoal van Cheryshev op een 1-0 voorsprong. Vlak voor rust kwamen de Kroaten uit het niets op 1-1 dankzij matig verdedigen van de Russen. Kramaric wist een voorzet van Mandzukic op waarde te schatten. Na rust werd het wat minder en werd er niet meer gescoord. In de verlenging wist Kroatie weer de leiding te pakken dankzij de 'knipoogkroaat' Vida. Toch wisten de Russen antwoord te geven. Dankzij een late goal van Fernandes kwam er een penaltyserie om te beslissen wie er naar de halve finale zou gaan. Kroatie bleek met 3-4 te sterk te zijn. Ondanks dat Kovacic miste, deden Smolov en Fernandes dat aan de kant van de Russen. Hierdoor gaat Kroatie door naar de halve finale en zit het WK er voor het thuisland op.


Zweden 0 - 2 Engeland: Engeland dankzij standaardsituaties langs zwak Zweden


De tegenstander van Kroatië is Engeland, dat geen enkele moeite had met Zweden in de kwartfinale. Zweden oogde zwak en aanvallend onmachtig en wist amper iets te creëren. Als er dat wat gecreëerd werd, stond Pickford in de weg. De getalenteerde keeper stond fantastische te keeper zaterdagmiddag. Dankzij goals van Maguire en Alli werd deze prestatie dan ook beloont met een 0-2  zege, die meer dan terecht was. Kroatië - Engeland dus in de halve finale.

Uitslagen en halve finale | Bron: SofaScore

TOUR DE FRANCE: Gaviria en Sagan grijpen eerste gele truien in de Vendee


Naast al het WK en Wimbledon geweld begon zaterdag ook nog eens de 105de Tour de France met een 200 KM lange vlakke etappe door de Vendee. Nadat er een kopgroep met drie Fransen daarin (Offredo, Cousin en Ladagnois) zich 180 kilometer kostelijk hadden vermaakt (Cousin kreeg de bollentrui, Offredo de strijdlust), was het de beurt aan de sprinters. Toch zat de finale niet zo eenvoudig in elkaar. Froome, Porte, Bernal en Yates vielen allemaal in de slotfase, waardoor ze veel tijd verloren. Froome, Yates en Porte verloren 51 seconden op het peloton, Bernal en Quintana (lekke band) verloren 1.15 op Dumoulin en co. De sprint werd uiteindelijk gedomineerd en gewonnen door Quick-Step. Dankzij Tour-debutant Fernando Gaviria is Quick-Step nu al van de nul af. Gaviria zal zondag de eerste gele trui-drager zijn van deze Tour de France.

De tweede etappe verliep eigenlijk bijna identiek. Drie mannen (Gogl, Chavanel en Smith) gingen in de aanval, waarna Smith en Gogl zich lieten terugzakken. Chavanel reed de rest van de etappe alleen voorin. Toen hij was ingerekend, kon de chaos beginnen. De eerste afvaller, Luis-Leon Sanchez, was toen al daar. In de laatste drie kilometer was er een kleine valpartij waar onder meer gele trui-drager Gaviria en Meintjes bij betrokken waren. Uiteindelijk kon er een groepje van zo'n vijftien renners door om te strijden om de zege. Sagan wist uiteindelijk Colbrelli en Demare achter zich te houden. Niemand verliest tijd op basis van het feit dat de valpartij binnen de laatste drie kilometer was.

F1 ENGELAND: Verstappen slachtoffer van knotsgekke slotfase


Sebastian Vettel heeft tussen al het WK-geweld door nog even de Engelse Grand Prix op Silverstone weten te winnen. De Duitser loopt zo uit op Hamilton in het algemeen klassement, omdat de Brit in het begin spinde na licht contact te hebben gehad met Raikkonen. Hamilton wist vanaf de twintigste plek knap terug te komen tot P2. Raikkonen wist de laatste podiumplek te veroveren. Verstappen wist het einde van de GP niet te halen. De Nederlander kende een goede start en lag lang derde, maar dankzij veel safety-cars in de slotfase (vanwege crashes Ericsson en Grosjean/Sainz) zakte Verstappen naar de vierde plek. Toen waren er vervolgens ook problemen, waardoor de Nederlander moets opgeven en nul punten achter zijn naam zag staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten