vrijdag 21 september 2018

Ajax viert terugkeer in de Champions League met overtuigende zege

De afgelopen week was relatief rustig met betrekking tot sport. Alles stond in het teken van de start van de groepsfase in de Champions League en de Europa League. Ajax zou fantastisch beginnen aan de groepsfase, PSV wist zich goed te weren in Barcelona en de Nederlanders kenden een wisselvallige start in de Europa League. 

Lars Leeftink

Afgelopen dinsdag en woensdagavond werd de groepsfase van de Champions League geopend. Over PSV kunnen we heel kort zijn. De Eindhovenaren deden een half uur goed mee, maar vanaf de 1-0 van Messi was het eigenlijk wel gedaan. Het was pas in de 74ste minuut toen Dembele op weergaloze wijze de 2-0 binnenschoot, waarna Messi nog twee keer het net wist te vinden en de geflatteerde 4-0 op het scorebord wist te zetten. Spurs, in dezelfde groep als PSV, stond op bezoek bij Inter lang met 0-1 voor dankzij een goal van Eriksen. Toch werd deze voorsprong uit handen gegeven dankzij goals van Icardi (85ste minuut) en Vecino (92ste minuut).
Ajax begon een stuk beter aan de groepsfase. Na een matige eerste helft liepen de Amsterdammers in eigen huis over AEK heen in de tweede helft. Twee goals van Tagliafico en een goal van invaller van de Beek zorgde voor een overtuigende 3-0 overwinning. Dankzij de 0-2 zege van Bayern op Benfica (goals van Lewandowski en Sanchez) staat Ajax na de eerste speelronde bovenaan in groep E.

Dan de overige groepen. In groep A wisten favorieten Atletico en Dortmund met veel moeite hun eerste wedstrijd te winnen. Dortmund was de mindere tegen Club Brugge maar wist dankzij een gelukstreffer van Pulisic alsnog met 0-1 te winnen in Brugge, terwijl Atletico op een 1-0 achterstand kwam op bezoek bij AS Monaco maar uiteindelijk met 1-2 zou winnen dankzij goals van Costa en Gimenez. In groep C wist Napoli op bezoek bij Crvena Zvezda niet verder te komen dan 0-0, terwijl Liverpool dankzij een late treffer van Firmino het spektakelstuk tegen PSG met 3-2 wist te winnen. In groep D speelde Schalke 04 en Porto met 1-1 gelijk (Embolo en Otavio scoorden), daar waar Galatasaray wist te overtuigend door met 3-0 te winnen van Lokomotiv Moskou. In groep F speelden Shakhtar en Hoffenheim met 2-2 gelijk dankzij een late treffer van Maycon (81ste minuut), terwijl Lyon zorgde voor de verrassing van de eerste speelronde. De Franse topclub won met 1-2 op bezoek bij Man City, dat maar blijft morsen in de Champions League. In groep G wist Real na een dominante tweede helft met 3-0 te winnen van AS Roma. Vooral de derde goal van Mariano Diaz was een pareltje. Aangezien Plzen in eigen huis een 2-0 voorsprong weggaf in eigen huis tegen CSKA (penalty Vlasic in de 95ste minuut) heeft Real de eerste stap al gezet. In groep H wonnen Juventus (0-2 bij Valencia) en Manchester United (0-3 bij Young Boys) met gemak hun eerst duel. Het meest opvallende was de onterechte rode kaart van Cristiano Ronaldo. Ondanks deze rode kaart had Juventus totaal geen moeite in Spanje.

De uitslagen van de eerste speelronde in de Champions League

Donderdag begon de Europa League voor het eerst sinds jaren zonder een Nederlandse ploeg aan de groepsfase. Het merendeel van de uitslagen was niet bepaald opvallend te noemen. De nederlaag van Anderlecht bij Spartak Trnava (1-0) kwam daar het dichtstbij. Als we kijken naar de Nederlanders die in actie kwamen, zagen we wisselend succes. Diego Biseswar wist met zijn PAOK in eigen huis niet te winnen van Chelsea (0-1 dankzij Willian), De Guzman en Willems (kreeg een rode kaart) wisten met Frankfurt te winnen op bezoek bij Strootman en Marseille (1-2) en Quincy Promes won in eigen huis makkelijk met Sevilla (5-1 tegen Standard Luik) maar wist zelf niet te scoren. Babel en Lens scoorden wel tijdens het met 3-1 gewonnen duel van Besiktas tegen Sarpsborg 08 (beide 1 keer). Hector Hevel wist met AEK Larnaca niet te winnen in eigen huis tegen FC Zurich (0-1), terwijl ook Philip Cocu met Fenerbache pijnlijk hard onderuit ging (4-1 bij Dinamo Zagreb). Tot slot wist Jody Lukoki ook niet te winnen met Ludogorets na een spectaculair duel (2-3 tegen Leverkusen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten